Една година в Нова Зеландия
или
Колко кивита побира кутията на Пандора

Пролог


Измина се повече от година от деня когато стъпихме на новезеландска земя.
Мисля да напиша впечатленията си докато още мога. На дебелия маор, дето спи в парка, всеки път кат мина очичките му светват и почва да си облизва дебелите джуки и да орига на човешко.
Незвестно защо, но информацията за Нова Зеландия разпространявана по форуми в много отношения дава изкривена представа (поне изкривена спрямо моите впечатления). Още по изкривена е официалната статистика или информацията от новозеландски медии. Да поясня: за българина няма по-голяма радост от това да си наплюе родината особено пред чужденци: като се почне с редовия член в клуба "Тутракански пийняци за християн-демокрация" и се стигне до уникалния ни президент. Кивитата са пълна противоположност: старателно се заобикалят всякакви теми които биха навредили на имиджа на страната и винаги нещата се представят в положителна светлина. В следствие на това НЗ е на върха на много класации: най-ниска корупция, най-гей-френдли нация, най-чиста природа и т.н. Дали е така: ще разберете ако прочетете нататък.

Executive Summary
(така ме учат да пиша в службата):

А. Кога би ви харесала Нова Зеландия:
1) ако не обичате да се чувствате втора ръка човек
2) ако сте баир будала и обичате "наште планини зелени"
3) ако обичате птиците
4) ако обичате овцете и говедата
5) ако обичате маорите
6) ако обичате студа и влагата

Б. Кога не би ви харесала Нова Зеландия:
1) ако искате да правите кариера
2) ако искате да правите пари
3) ако искате да си купите малка спретната къщурка с два папрата отпред
4) ако искате да обикаляте света
5) ако обичате домашния уют
6) ако обичате нощния живот
И така по същество:

Част Първа - "По какво тъгува Гилбърт Грейп"

1. Какво й е най-хубото на Новата Зеландия (противно на очакванията не е природата, проститутките или времето)

Планетата на маймуните


Всяка година десетки хиляди емигрират тук и горе-долу толкова на брой (основно бели) напускат страната. Това създава един невероятен културен микс, в който един българин много лесно може да се впише. В последните две години има бум на пристигащи индийци които даже надминаха китайците по процент емигриращи.
Обилното ви телесно окосмяване, по балкански сърдития поглед и дъх на чесън тук няма да направят впечатление на никой. Малко новозеландци знаят къде е България и на още по-малко им пука (въпреки че няма да ви го кажат в пряк текст). По начетените кивита са чували за нас и мислят че сме бивша съветска република или се намираме някъде на границата с Ирак. Съветвам все пак да казвате че сме от Южна Европа (не Източна), което от географска гледна точка е абсолютна истина.
Ако се срамувате от английския си: недейте. Славяно-циганската замазка в говора ви ще се изгуби всред маймуно-английския на по-тъмната част от местната фауна.
Тук разбира се има и един нюанс. От едно ниво на хранителната пирамида нагоре нещата избеляват и там никой не толерира лош английски или миришещи подмишници.

2. Какво й е най-лошото на Нова Зеландия (ами не е лошия интернет, с това се свиква бързо)

Малка пъпчица на гъза на географията


Тука явно се обосновават два отделни елемента:

2.1. Малка пъпчица

Икономиката на НЗ наистина е малка, осезаемо по-малка дори от българската. Страната се издържа основно от три отрасъла: земеделие, туризъм и университети. Има хляб и в поддържащи отрасли като строителството и IT сектора.
Средната заплата в НЗ по спомени е $37К. Едно уточнение: винаги се казва брутната заплата. След удръжки в завсимост от размера на заплатата истават около 70-75%. За повече информация относно приходи и разходи четете по-долу.
Най-добре платени в момента са инженерните специалности (тотално различно от САЩ и ЮК). Лекарите не са особено добре платени спрямо други западни страни. Банковият сектор е на рудиментарно ниво, така че ако си представяте кариера във финасовата сфера много се бъркате.
Има една много разпространена заблуда че в НЗ има ваккум за 'специалисти'. Няма такова нещо. В НЗ всяка година университетите бълват десетки хиляди вишисти - повечето китайци и индийци, които многократно надвишават нуждите на местната икономика. Тия момчета и момичета са навити да бачкат за по $30К само и само да не ги върнат по родните им места. После като се закачат почват да дърпат роднините си от Китай и Индия, които пък имат още роднини и т.н. В тази връзка намирането на 'каквато и да е работа' става все по-проблемно. Ние българите си мислим че сме работлив народ, но това е защото не сте виждали как бачка един китаец по 12 часа 6 дни в седмицата.
Имиграционните имат едно списъче: immediate shortage list което се 'актуализира' ежегодно. Чиновниците тук не са много по-различни от БГ. Гледат да си оправдаят заплатите и са много далеч от действителния пазар на труда. С други думи това че професията ви е в immediate shortage или future growth не означава че лесно ще си намерите работа.
За кариерно развитие бих се осмелил да говоря само за моята сфера: строителстовото. Има всичко на всичко 3-4 големи фирми. Реален шанс за развитие има ако избягате за няколко години навън (да кажем Азия) там ви повишат и се върнете тук като шеф.

2.2. Гъза на географията

Пътуване за двама до България (или другаде в Европа) и обратно ще ви струва поне една месечна заплата. Също така ще трябва да жертвате една седмица само за път. Дори 'близката' Австралия е колкото от София до Лондон. Ако обичате екскурзии в екзотични страни, НЗ определено не е мястото за вас. Така че преди да дойдете насам, разходете се из света, вижте Папата, изпикайте се в Сена (има една градинка в ляво от Шанзелизе идеална за целта), покажете среден пръст на гвардейците пред Бъкингам. Дойдете ли тук вместо на Папата ще се наслажадавате на гледката на домашни животни.

Част Втора "Особености на националния лов на кивита"

Следва...