Пристъп не песимизъм (дали пък не трябваше в Канада?)

Мисля е редно и честно да зачекна една тема, която до голяма степен не е дискутирана в този форум. Говорим си основно как да стигнем до бетовната земя, колко струва кашкавала и как да оцелеем през първите месеци.
Всеки сам определя приоритетие в живота си, но много не си дават сметка че един ден ще се пенсионират и тогава приоритетите може да са им по-различни.
Да мина на темата.
Как започна всичко:
Трима мои колеги англичани си заминават/заминаха обратно за Европа. Работили са в НЗ между 6 и 15 години. Питам едния: що си заминаваш и той ме втрещи: ами аз като строителен инженер не мога да си позволя да си купя къща в НЗ, особено Оклънд. Първо си поговорихме, после аз направих проучване за по-сигурно. каква е печалната истина:
1) 100м2 къща в Оклънд струва мин. 500 000 долара. Тук да подчертая, че става дума за квартал на 30+километра от центъра. Цени от 800-900 хил за по-централните части са оптимистични. В Ponsonby например 65 м2 къще беше продадено за 850 хил.
2) апартамент в Оклънд струва между 300 000 и 2 000 000. Долната граница е за 35-40м2 в копторите на Zest (ще напиша отделно в друго писание що е то Зест), а споменатата горна граница (всъщност горна граница няма) е за апартамент 150м2 (т.е. два български двустайни)
3) парцели по 600м2 тръгват от 300 000, но най-големия проблем е че парцели по принцип рядко се намират и то основно в дълбоката периферия. Пак като куриоз в Ponsonby 300м2 парцел на страшен баир го продадоха за 600 000 долара.
И това не е всичко! Предстои най-хубавата част:
Имам впечатления от десетина страни в Европа и Азия. Толкова ниска култура на строителство не съм виждал и не съм мислил че може да има в развита страна. ЕПК Люлин технологията е с един век напред пред масовия сграден фонд в НЗ. Мислите си че панелката ви в Младост 3 е шумна и студена. Елате в НЗ и бъдете горди че сте българи. ако сте още в БГ отидете на село и разгледайте курника на дядо си и най добре изкарайте няколко нощи през април в него за да се почуствате новозеландци. Къщите им са преустроени хамбари и градински навеси. За да нямало влага в къщите обикновено подоват конструкция е задигната и отдолу си вее. Дограмите са също тип 'подуха ми вятърко'. Стъклопакетите са изключителна рядкост. Конструкцията (в момента проектирам по техни норми) е примитивна и ненадежна. В апартаментните сгради нещата са малко по-добре от към носимоспособност и сеизмична осигуреност но новозеландския строител е надминал себе си да компенсира това: стените са буквално талашитени, като преградните стени нерядко са просто една плоскост 25мм. Често външните коридори са изнесени като метални пасарелки и съседите ви спокойно надничат във спалнята, като по-учтивите ви поздравяват. Отвън сградите изглеждат поддържани и солидни, но всъщност са един пълен боклук.
И това все още не е всичко!
Ще си купите да кажем къща. При местния климат тя изисква много поддръжка. Да ама една бака с боя струва 100 долара. Оня ден имаше дебат по телевизията защо били толкова скъпи стр. материали тука (с 30% повече от австралия и си мисля че това е доста занижено). един тъпунгел строител почна да се обяснява че тука всичко било много качествено та затова. Думата 'мафия' и 'картел' са табу. Домакинската техника също е на безбожни цени при това кучи марки.
Замислих е за бъдещето.
Вариант А:
Хващам се на въдицата и почвам да изплащам курник за половин милион. тука да добавя че банките по закон изисикват 20% самофинасиране т.е. първо трябва да спестите едни 100 хилки. Мръзна в курника, защото поради ипотеката не мога да си позволя смяна на дограмите и топлоизолация. Някъде на 65 годишна възраст го изплащам след което още 5 спестявам за топлоизолация, но на 70 години всичко ми е ОК и: кеф!
Вариант В:
Живея си под наем. Парите стигат чат пат. Пак мръзна, но горя ток по-смело. Пенсионирам се с 1100 долара от държавата плюс 6% от месечната заплата от кивисейвъра. За лесна сметка да кажем взимам 5000 долара на месец и ще живея като пенсионер половината от работеното време т.е. още доход 6%х2х5000=600 долара отгоре на месец. Общо 1700 долара. Да де ама за боклука дето живея в момента плащам 1800. ако сме двамата с жена ми ще се оправим, ама сам....
Вариант С:
Взимам си парите от кивисейвъра и се връщам в БГ. Взимам си козичка и я пазя от циганските набези. Козето мляко ме държи здрав т.е. нямам досег със здравеопазването.
Вие какво ще ми препоръчате?