Благодаря за окуражващите коментари към предишното ми писание. Продължавам нататък:
Глава 3 (Хонг Конг)
За Хонг Конг може да се направи цял форум, но ние всички сме за/във Нова Зеландия така че няма да пиша дълго.
Относно толкова вълнуващия българите въпрос за консумацията на кучета ще пиша по-сетне; редно е да дам шанс на защитниците на животните да прочетат останалото.
Аз лично си представях ХК доста по-различно, може би повлиян от филмите на Брус Ли (ли на кантонски осначава 'слива' и е много популяран фамилия тук). Когато дойдох тук рабрах, че в морето не плават джонки (плоскодънен китайски кораб управляван от полуголи китайци); изобщо няма двуетажни къщи с дървени врати и прегради, които кунг фу майсторите чупят в обедните почивки и т.н. Тук за ниско строителство се смятат 8 етажа, а масово жилищните сгради са на 30+ етажа. Аз живея ниско долу на 11тия етаж. ХК е официален световен рекордьор от Гинес по гъстота на населението. По официални данни тук жителите на единица площ са около 30 пъти повече от София.
Друга изненада за мен беше, че ХК не е космополитен град като Сингапур или Лондон. 95% от населението са китайци, а останалите са почти изцяло филипинци и индонезийци. Белите са под 1% и са концентрирано основно в баровете и бордеите на Централ и Ван Чай. Английски се говори сравнително малко (може би 20ина % от местните) но все пак е официален език и всички документи се пишат задължително и на английски. Българи в ХК има около 30-40, което прави мен и жена ми около 5% от българския популус.
Прстъпност и корупция в ХК НЯМА (ами просто няма). Можеш да ходиш където си искаш по всяко време на денонощието без страх. Кучета също няма (чети по-долу). Легендарните хонгконгски триади, дето редовно ядат бой от Стивън Сийгъл са ориентирани основно към казината в Макао, както и внос на китайци от КНР основно за битови нужди, което се приема с благодарност от народонаселението.
Квартирите в ХК са страшно малки и страшно скъпи. Аз за 40м2 плащам по 1800 евро/мес. Заплатите на специалистите обаче са на световно ниво и това комбинирано със смешни данъци (платих 2-3% за 2011-2012). Не стига това ами редовно имат излишъци в бюджета при което всяка година връщат по 500-600 евро на всеки един данъкоплатец. В повечето случаи това е повече от платения данък т.е. данъците тук са отрицателни. Правете си изводите какъв 'данъчен рай' е България.
Започнах да работя като Senior Engineer (сори ама не мога да го преведа - в БГ позициите в повечето фирми са Шеф и бачкери (шерпи)).
Доста бързо спечелих уважението на по-ниските нива. Особено ме ценят че обяснявам като на идиоти (в много случаи е без 'като') и съм търпелив. Директорите ме харесаха след една случка когато за 1 седмица трябваше да проектирам 42 метров стоманен мост за временна опора на 2 огромни тръби за морска вода за тоалетните, осигуряващи спокойното изхождане на китайците в близкия небостъргач. Тук си мият тоалетните с морска вода (не съм чул да има опарени от медузи ама аз всеки път поглеждам... българи сме все пак). Понеже мостът беше времен аз набързо го изпроектирах от винкел десятка по БДС. Новата технология толкова впечатли директорите че се събра съвет да разглежда проекта, но аз им казах 'няма падне' и те мирясаха.
След една година мe повишиха в Principal Engineer след което натоварването и отговорностите станаха почти непосилни. Забравих да кажа че тука стандартната работна седмица е 60 часа и платената годишна отпуска е 7 дена. Ние като спецялисти бачкаме само 41,5 часа по договор, но на практика 45. Хора откачат и се самоубиват от много работа, включително и ученици на 8-9 години от прекалено много учене. Като гледам и в България почнаха да се самозаплават хора само че от глад.
В един момент (доста бързо всъщност) осъзнах че животът не е само работа и крехко кучешко, с което започна следващата стъпка нашата одисея: 'Имиграция в Нова Зеландия'.
Преди да мина следващата глава най-сетна да разкажа за китайската кухня.
1. Ядат кучета. Всъщност стара китайска поговорка казва че всяко едно животно на което гръбнакът му сочи към небето става за ядене. В КНР ядат всякакви животинки включително ЖИВИ маймуни (не ми се разказват подробности). В ХК всичко това е незконно, което означва че се продава по щанда и е много скъпо. Аз не съм ял нищо по-така, нямам и намерение.
2. Китайската кухня е много различна в различните части на страната (логично щом климатът се мени от субекваториален до субполярен). Китайските ресторанти в БГ ползват рецепти предимно от централен и северен китай (около Пекин) които са дост по-приемливи за нашия вкус.
И така от кухнята обратно към имиграцията:
Глава 4: (Българската следа в Шанхай)
(следва продължение)