Започна да става интересно в работа. В понеделник обявяват две постоянни работни места, едно от които ми е интересно и ще се постарая да го взема. Сега ще се позанимая малко с резюмето си, за да мога да го представя при кандидатстването. Интересното е, че работните места ще се обявят на сайта на университета и всеки от нас плюс външни хора ще могат да кандидатстват. Не си правя илюзии, че ще ме вземат, но вече чувам няколко сигнала от хора, с по-висока позиция от мен на нашия етаж, че едва ли не има взето решение да ме вземат за постоянно. Това определено ме ентусиазира повече и се надявам да се случи като му дойде времето.


Преди седмица имаше обичайната сбирка на големия екип от 40 човека на етажа, в който се правят месечни съобщения и се ядат 2 торти за здраве на хората, които имат рожденни дни през този месец. Едно от съобщенията беше за награда на мен и Ирина (този път по-малка от предната: по 2 билета за кино) за едно ходене до фирмата, която печата университетските карти за самоличност. Накратко проблемните обаждания бяха зачестили от въпросната фирма, че дневната партида от данни за нови карти пристига при тях с грешки и не могат да издадат картите. Посетихме "офиса" на фирмата, видяхме остарелите технологии и процесът за отпечатване и доказахме, че от страна на университета всичко е точно. Също така инструктирахме служителите на фирмата как да оперират с данните, за да няма грешки при издаването. Веднага след посещението ни, проблемите спряха. Фактът, че бяхме отличени определено играе роля и предзнаменува евентуална промоция (надявам се и парична :)) защото много по-лесно е да обосновеш повишение на накой, който вече е отличЕн. Ако съдя само по отличията, трябва и Исмаел да получи постоянна работа - надявам се да го вземат.


Другото интересно е, че ми се обади Стивън - рекрутър, който тъкмо беше дошъл от Великобритания и искаше да се видим. Видяхме се на кафе и се разговорихме надълго. Та с него заформихме малък заговор. Ясно ми е, че неговата мотивация е користна, но поне е открит и току-виж и аз съм извлякъл дивиденти. Така де, или и двамата ще извлечем, или никой няма да извлече. Нещата се състоят в следното: ще си дам резюмето на Стивън и той ще се опита да ми намери позиция, която да ми хареса (в центъра, с прилични облаги, и поне $75К/годишно). Аз ще ида на интервю и ще реша дали ми харесва и ако да, ще сменя работата. Естествено, ако ме вземат в университета и ми вдигнат малко заплатата, за да ме зедържат дори и да е по-малко от $75К/годишно ще предпочета да остана, защото ще имам възможността да науча още много. Фактът, че съм нает в момента на "graduate" ниво - тоест все едно съм съвсем без опит, определено дава възможност за повишение.


Последното е, че Фарид ме сложи да участвам в един проект, който е над-отделен: миграция на базите данни от една платформа на друга. Базите са на Оракъл и се преместват както физически, така и се променя версията от 10 на 11.2 (последната). Моята задача е да проверя всички приложения, които ползват базите (а те никак не са малко - проектът продължава до юни месец) дали работят нормално. Тъй нареченото интеграционно тестване. Доста трудоемко и отговорно е, но явно Фарид е взел предвид моя открито заявен интерес за работа с бази данни. Оказа се, че с шефа на администраторите на базите данни си допадаме в работата. Реших да го подпитам какво е нужно да започна работа в техния отдел, тъй като имам малък опит, доста голям интерес и един сертификат за работа с Оракъл. Той каза, че без опит в публичния сектор (университета) може да започна на $65К (което е повече от настоящата ми заплата), и за 2-3 години да се вдигна на 80-90К. Ако реша да работя в частния сектор вече заплатите се покачват на 100К и нагоре. Заинтригува ме... Казах му, че ще се радвам на някакъв стаж и той каза, че ще ме има предвид (звучеше прекалено правдоподобно, което е неприсъщо за китаец). Мисля, че мога да разчитам и на него.


Стратегията я виждам така: ще остана в университета, освен ако не излезе наистина нещо чудесно от предложенията на Стивън, което малко ме съмнява - университетът ми дава много гъвкавост и един приятен екип. Цената е по-малкото заплащане, но за сметка на това възможност да се научат много неща, а мен наистина ме тикат къде ли не за разлика от Хуйджуан, която е забита да работи само с портала (уеб страницата) на университета. Интересните резултати предстоят, очаквайте включване.