Новата година донесе и едно друго решение - да се откажа от зелената си карта. Няколко причини ме подтикнаха към това решение:
1) Нова Зеландия ми харесва и мисля, че ще се установя за дълго тук (някой ден може да направи още едно пренасяне към Австралия, но не ми се вярва)
2) САЩ определено вече не ми харесва като държава, в която да може да се живее спокойно и пълноценно
3) При последното ми ходене стана ясно, че ще ми правят проблем на всяко влизане и ще се налага да доказвам лоялността си към САЩ - с дълготраен престой (нямам го), работа (нямам я), плащане на данъци, битови сметки и т.н. Ако не мога да докажа, просто ми отнемат зелената карта и това ми е последното влизане като имигрант.
И една последна причина - исках с най-добрия ми приятел да идем от САЩ до Бразилия, а предвид 3) по-горе, ако вляза в САЩ и ми вземат зелената карта, нямам как да ида до Бразилия и да се върна в САЩ.

Накратко: взех решение да кандидаствам за туристическа виза като се надявах да ми дадат 10 г. (толкова колкото ми дава и зелената карта) и да мога да си ходя до САЩ когато пожелая. Речено-сторено. Попълних формуляр за неимигрантска виза онлайн, платих таксата и се записах за интервю. То се състоя на 3ти етаж в офис-сградата на Ситибанк, където се помещава Генералното консулство на САЩ в Окланд. Подписах декларация, че се отказвам от американско жителство и си предадох зелената карта. Мислех си, че ще получа лесно визата, но доста ме поразпитваха. Проблемите бяха обичайните - арестът ми от имиграционните за работа без разрешение и един отказ 2008ма за туристическа виза за САЩ (преди да си получа зелената карта). Естествено в тежест на казуса ми за туристическа виза беше отказът от зелена карта, работата ми в Нова Зеландия, НЗ ми жителство. Обърнах специално внимание на консулския служител, че са ми написали при последното влизане в САЩ в паспорта, че съм бил извън САЩ 6 месеца и че са ме заплашили, че ще ми правят проблеми, защото си използвам зелената карта вместо виза, а не да живея в САЩ. Това и историята ми на влизане и излизане за по няколко седмици в САЩ го убеди, че не съм потенциален емигрант. Един от последните въпроси беше защо не искам да живея в САЩ - казах му, че докато съм чакал зелената карта 6.5 г плановете ми са се променили. Разпита и за семейството ми в САЩ и в НЗ. Казах, че с партньора ми живеем заедно в НЗ и с това се свърши.

След два дни получих паспорта с 10 г виза. Ура! Остава да започна да планирам Великденска ваканция.