Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Размишления за бъдещето...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

    Размишления за бъдещето...

    Истината e че за последните 2,5 години от както съм в НЗ нещата с трудовия пазар се влошиха при тая луда имиграция. Жена ми последно си търси работа цели 6 месеца като изобщо не беше придиричива.
    Има много обяви които не са реални. Въртят се по 2-3 месеца за пълнене на бази данни.
    Отделно, работодателите се извратиха нещо като в България. Много народ приижда от Индия и Китай, като цяло наплашени, по принцип свикнали с жестока експлоатация. Работодателите му видяха лесното и почват малко от малко да се пробват да ти се качват на главата.
    Здравната им система също почва да се задръства.
    Предполагам това не е само в НЗ.
    Last edited by Sasho; 09-03-16, 12:09.

    #2
    Отг: Процедура за Skilled Migrant EOI - времена и

    Ако не се лъжа визата е 5 годишна, като до 2 години трябва да влезеш в страната. Някой може ли да потвърди това?

    #

    Живеем в глобален свят и осъзнато или не животът ни зависи от нечии други правила, планове и интереси. Може би не е директно по темата, но нека цитирам откъс от статия в списание "Геополитика".

    Както е известно, на 20 февруари 2016 Съветът за сигурност на ООН не прие руското предложение за резолюция относно необходимостта да се спазва суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Против гласуваха шест от общо петнайсетте му члена, включително трима (от общо петимата), имащи право на вето: това са САЩ, Великобритания, Франция, Украйна, Нова Зеландия и Испания. Тоест, излиза, че тези шест държави открито се обявяват против защитата на териториалната цялост на друга държава, която също като тях самите, е пълноправен член на ООН. Ситуацията е парадоксална, тъй като подобна позиция е в очевиден разрез със самия Устав на Световната организация. Гласуването в Съвета за сигурност би могло да се тълкува само като открито поощряване на агресията срещу Сирия, свързана с желанието на редица регионални, а и глобални играчи, за разчленяването на тази страната в рамките на лансирания от САЩ проект за преформатиране на целия Голям Близък Изток.

    Всъщност една от причините за толкова засилен интерес към НЗ са кризите, които се създават в частност Сирия а и дестабилизация на Балканите, Близкия изток и Европа. Тук възниква въпроса дали НЗ е суверенна държава със собствени морални ценности, визия за развитие и далновидни политици. И дали мигрантските програми не са просто машина за пари щом се пропускат твърде много пришълци. Смятам, че местните достатъчно са страдали, за да повтарят грешките на историята. И се надявам държавата да не заприличва на Великобритания или България, където човек е емигрант в собствената си страна.
    Last edited by pooh06; 09-03-16, 21:32.
    "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

    Comment


      #3
      Re: Процедура за Skilled Migrant EOI - времена и ц

      Тук съвсем отиваме офф топик, ама нейсе... Не знам дали Русия и Китай са представителни на "свободния" и "демократичен" свят. Просто Сирия малко или много им се явява протеже, както и Израел на САЩ например, но да не изпадаме в подробности.

      Нова Зеландия има предимството, че 25% в момента от жителите НЕ са родени тук, което дава възможност за един прекалено шарен свят, който с имиграция става все по-шарен. Това ми харесва на мен, че никой не може да узурпира държавата за собствените си амбиции както се случва в момента с много еднонационални държави в Европа, наскоро сблъскали се с един феномен натресен им от отварянето на границите и разширяването на ЕС. Да не говорим за пришълци от други континенти, които няма как да спреш и отсееш.

      Всичко е машина за пари за издръжка на правителството и институциите, но парите реално погледнато са нищо в сравнение с това, което получаваш. Аз бих платил още повече, за да съм сигурен, че ще остана. Поне напливът е контролиран и избира хора, от които държавата малко или много има нужда. И тя е доволна, и хората са доволни. Дори да се изкривят ценностите в момента, това ще стане след поне 30г, а дотогава аз ще се пенсионирам. 2013та като правих анализ имах такива виждания: Европа и Япония скоро ще изгърмят, САЩ са 5г след тях, Австралия след 15-20, и след това и НЗ... Западния свят такъв, какъвто го познавахме, си отива, и просто трябва да се променим и да се адаптираме към промените. Не да станем емигранти в собствените си страни.

      Comment


        #4
        Отг: Процедура за Skilled Migrant EOI - времена и

        Ники, сори за офф-а, но ми стана интересно - какво имаш предвид като казваш "изгърми"?

        Comment


          #5
          Re: Размишления за бъдещето...

          Темата става много дълбока и е направо за дисертация. Както Роско ми писа вчера, интересно му е и иска да чете още такива мнения, защото той самият пише изследване по политическа тема.


          Натрупват се много социални, икономически, а оттам и политически напрежения в различни точки на света. Социалните са свързани със застаряването на населението, което само по себе си води до социално неравенство (прочети https://en.wikipedia.org/wiki/Capita...-First_Century). Отделно ниската инфлация, породена от ниско потребление, заради ниско заплащане и автоматизиране на работата на средната класа допълнително увеличава неравенството. Не случайно има огромна безработница сред младите: от една страна, фирмите нямат нужда от персонал (възрастните държат работните си места, заради несигурността). От друга - някои младежи не желаят да работят, защото виждат колко изкарват родителите им, а на тях им предлагат наполовина заплащане.


          И съвсем икономическите причини: очаквания взрив на пенсионните системи. Младото население заради малобройността си не може да предизвика "демократична" промяна и да реформира пенсионната система, защото пенсионерите никога няма да се съгласят да им се орежат пенсиите и придобивките. Оттук следва, че страните ще трябва да увеличават дълга си, за да могат да продължат да плащат и неизбежно ще се увеличава данъчното бреме на младите. Следните разсъждения ще са хаотични, за което се извинявам, но като цяло са виждането ми за развитието на света.


          Така, след като вече изградихме сцената на театъра, ето къде се намират страните:


          1. Европа и Япония


          прилики: много застаряло население, огромни дефицити вече - печатат пари да вкарат в обращение, за да поддържат брутните си продукти, но няма да могат да го правят безкрайно (вече и това не работи). Малко икономическа теория: P x Q = M x V (равенство на брутния вътрешен продукт от стокова и парична гледна точка: Price, Quantity, Money, Velocity). Примерно: през годината сме продали 100 домата(Q) за $1(P) всеки и имаме само $10 (M) в обращение. Това ще рече, че парите са се завъртяли 10 пъти (V), за да се стигне до БВП от $100. При равни други условия, за да се вдигне БВП, трябва да се вдигне или Q - но това значи увеличено потребление (при застаряващо население и намалени нужди, няма как да стане), P - ниво на цените, тоест инфлация (тя пада, защото никой не иска да купува), скорост на парите V - и тя намалява, защото хората предпочитат да си държат парите в портфейла, защото си пазят стойността (при ниска инфлация), и остана само М - което централните банки увеличиха около 3-4 пъти (!) от 2008ма, за да спасят икономиките от тотално удавяне. Но това не решава проблема с ниското потребление и инфлация - само го отлага до следващата криза.


          разлики: Япония въпреки по-лошите си макроикономически параметри е еднонационална държава и спестяванията се инвестират предимно в японски вътрешен дълг, което държи парите в страната; Европа е килим от държави, всяка с различни параметри, различен дълг, различно ниво на развитие, но там има опасност от ефекта на доминото, заради взаимната им обвързаност.


          2. САЩ


          Там от около 15г зрее един социален проблем на неравенството, допълнително изострен от неконтролирана миграция и властващите корпорации и като цяло корумпираната политическа система. Военният бюджет изсмуква огромен ресурс от икономиката. Здравеопазването и пенсиите на възрастните - също. А те тъкмо почнаха масовото пенсиониране. Мисля че 2017 щеше да бъде годината, където фондът за социално осигуряване ще почне да намалява (приходите в него ще станат по-малко от разходите и се очаква до след 20г да се изчерпа). Естествено ще се направят промени преди това, но няма да е без бой. Не вярвам втори Ленин да се появи там, но очаквам големи промени и протекционизъм. Отворените пазари няма да са това, което бяха. Скоро ще започне да се усеща и ефектът върху страните с младо население и евтина работна ръка, които вече губят пазарите си заради намаления прираст на население и потребление в западните държави.


          3. Австралия


          Проблемът ще е повече социален там отколкото икономически. Затова давам повече време на Автралия преди да има основни катаклизми там. Очаквам ръст на ксенофобията. Икономически няма да може да се справи лесно, защото зависи много от търговия с руди и въглища. Австралия има подобна на НЗ пътека, но е по-напред в развитието си и съответно по-рано ще "изгърми".


          4. Нова Зеландия


          С добрата си имиграционна политика, която инжектира млада работна/с умения кръв (без да се налага да плаща и да губи време за обучение и образование), добра заетост - една от най-добрите в страните от ОИСР (над 68% от общото население работи), с много деца, успява да продължи да гради пирамида, в която пенсионерите да получават само малка част от БВП. Съответно и неравенството е ниско (виж Томас Пикети - сравнение между САЩ и Европа 19-20ти век). Ако стане нещо в света, ние като отворена икономика ще сме повлияни, но в никакъв случай отнесени и имаме достатъчно буфери, включително достатъчно енергия/храна/вода, за да оцелеем.


          И най-интересната част е Китай, който дори и не споменах, но той ще има страхотен ефект и то по-скоро отколкото по-късно върху света. Икономически, политически и военен!
          Last edited by NikiG; 12-03-16, 00:42.

          Comment


            #6
            Отг: Размишления за бъдещето...

            Ники, изобщо не съм съгласен с представената от теб ситуация в Нова Зеландия. Ето малко рамишления и малко факти:

            А. Икономика

            БВП на НЗ се формира реално от тези пера:
            1) Аграрен сектор (основно млечна продукция)
            2) Туризъм
            3) Имиграция
            4) Университети
            5) Строителство. При това цели 20% !!!
            Формално сектора на услугите е с най-голям процент но не го слагам в кюпа защото той е следствие, а не причина за икономическия растеж.
            Дай сега да ги коментираме един по един.
            1) Аграрен сектор. Цената на млечната продукция удари преди месеци исторически дъна в световен мащаб. Секторът е на командно дишане.
            2) Туризъм. Той е изцяло функция на икономиката на другите страни , основно ЕС.
            3) Имиграция. Нетната имиграция е около 60 000 годишно. Не е ясно точно колко пари вкарва всеки имигрант, но финасовата инжекция е от порядъка на 5-10 милиарда годишно. Това създава заетост, нови работни места, привлекателност за още имиграция и така кръгът се затваря. Икономиката се помпа с пари отвън. Класически балон но в национален мащаб. Имотния балон е само върха на айсберга.
            4) Университети. Образованието в НЗ като цяло не струва. Това си е просто фасадна форма на имиграция. Ако спре имиграцията и университетите ще закъсат.
            5) Строителство. Следствие на имиграцията очевидно. Народът идва отвън и се втурва да си купува къща, че и две-три за да си влага парите "на сигурно". Няма имиграция, няма строителство.

            Не знам дали чу вчера, че правителството официално признаха за проблеми в икономиката и сега свалят ОЛП. Залагат на ОЩЕ имиграция да оправи икономиката

            Б. Общество.

            В НЗ има изключително голямо социално неравенство за развита страна и това е ФАКТ. виж там коефициента на Джини ако не вярваш, въпреки че според мен веднага се вижда от статиситката по доходите. Средната заплата няма и $40,000 ако не бъркам, при минимална $27,000. Това не се набива в очи за живеещите в НЗ, защото местната култура е такава. Няма много лъскави коли и скъпи костюми. Няма много VIP услуги, както в САЩ или Хонг Конг например. Още по лошо е че неравенството се задълбочава с всяка година. Това е международна тенденция, в интерес на истината.

            В. Политика

            Нова Зеландия води все по глупава и агресивна външна политика. Пратихме 200 души контингент в Ирак. Защо?
            Подписахме на тъмно съглашението за транстихоокеанска търговия. Правим се на интересни в Сирия.
            За вътрешната политика не ми се говори изобщо.

            И така, да обобщим.
            Нова Зеландия за сега просперира САМО благодарение на имиграцията, което надува балон и не може да продължава вечно.
            Всеки си решава сам за себе си какво да прави. Аз лично съм решил да стоя в НЗ до колкото имам работа. Давам си сметка обаче, че след 1-2 години всичко може да гръмне и тогава е безмислено да кибича тук без работа и да плащам $2000 наем на месец. Дигам си багателките и заминавам, ко ще и в България и си ям доларките. И определно не се хващам да изплащам барака за $1,5 млн.

            Comment


              #7
              Отг: Размишления за бъдещето...

              Аз съм скептичен за бъдещето, но ще се опитвам да го променя към по-добро със своите мисли, избор и позитивен личен пример.

              Живеем в богат свят, но в същото време навсякъде срещаме потресаваща бедност и мизерия. Технологиите за комуникация и информация се развиват, но хората са все повече изолирани и необразовани. Има толкова много работа и проблеми, над които да работим, но ни липсват работни места и умения да се справяме с трудностите. Свободни сме в избора си, но някой вече е избрал преди и дори вместо нас. Можем да мечтаем, но реалността понякога е умопомрачителна.

              На 11 Март се навършиха 5 години от аварията в японската ядрена централа Фукушима. Съществуват теории, че причината за трагедията не е в природата, а е следствие на ядрен опит и саботаж. Фактите са, че 1/10 от територията на Япония е поразена за години напред, стотици хиляди хора ще се разболеят от рак, а проблемът на малкият остров е проблем на всички нас, защото сме на една лодка и земята е нашият остров. Нека да преминем от частното към общото. А то е, че коренът на всички злини се състои в разрушителната същност на човешките слабости, като мързел, алчност, скъперничество, страх, егоизъм, гордост, суеверие, самолюбие, егоцентризъм, самообвинение, самосъстрадание, отмъщение, ярост, завист, ревност и др. Човек се развива и изгражда комплексно, започвайки още от зачеването до своята зрялост. Необходими са радикални промени в общественото и социалното развитие. Като например приемането на принципите на Д-р Мария Монтесори в обучението. Зигмунд Фройд е казал, че там където е тя, той не е нужен.

              История, Глобализация, Конспирация, Геополитика, Мафия, Тайни общества, Извънземни, Паралелни светове, Хибридни войни, Нов световен ред. Бъдещето ни зависи от всички тези неща, както и от разбирането на човешката същност и промяната на системата. Промяна, която трябва да започне от възпитанието на малкия човек, за да се стигне до едно позитивно колективното съзнание. Да се върне ценностната система, семейството и държавността. Със селекцията на квалифицирани хора с чисто криминално минало, Нова Зеландия вероятно прави стъпка в правилна посока - времето ще покаже.

              Да се опитам да завърша позитивно с откъс от една песен: Ако до всяко добро същество застане поне още едно, ех, ще започне такъв живот, че само си викам "Дано".
              Last edited by pooh06; 13-03-16, 09:57.
              "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

              Comment


                #8
                Отг: Размишления за бъдещето...

                Аз имам отлични първи впечатления от НЗ... Обаче 14.1% от родените там живеят за постоянно навън... може би вие знаете защо?!
                Out of all OECD countries, Ireland has the highest percentage of its native-born population living overseas. Even though Ireland has started recovering from the devastating impact of the financial crisis, emigration remains high with 35,300 people leaving in the 12 months to April 2015. This was a 13 percent drop [...]

                Comment


                  #9
                  Отг: Размишления за бъдещето...

                  Звучи ми като риторичен въпрос. Моля те сподели какви са отличните ти впечатления и какво мислиш за бъдещето си в НЗ. Изглежда имаш надежди, но нещо все пак те е притеснило.

                  --

                  Запалихме се с жена ми по красивата природа от филмите и разказите за Нова Зеландия по блогове и пътеписи, като в същото време търсехме страна с добро качество на живот.



                  Подадох без много да се замислям EOI, но в последствие ни притесниха цената по емиграцията там, трудности при търсенето на работа от разстояние, както и нарастващата престъпност.

                  Latest breaking news articles, photos, video, blogs, reviews, analysis, opinion and reader comment from New Zealand and around the World - NZ Herald


                  Не на последно място в други имигрантски форуми се споделя негативна информация. Възможно е това да е част от кампания за дискредитация на НЗ, но нещата казани там са доста обезпокоителни. Мнението и поведението на младите хора е мерило за бъдещето на една страна.

                  "Много лоша страна - имах ужасен опит. Няма работа, няма добра здравна система, всичко е надценено, липсва изолация в къщите и др. Не идвайте в NZ, но най-важното - не губете парите си да кандитатствате в университет в NZ. Можете да получите вашата степен в по-добра страна с почти същата сума, която ще похарчите за университет в NZ. Благодаря."

                    Welcome to E2NZ.org while you’re here why not check out our Migrant Tales series. You’ll be glad you did. Inward migration may be booming in NZ at the moment, but most of the per…


                  --

                  Големият въпрос е къде и защо да емигрираме, но за разлика от баба Ванга, трудно можем да погледнем напред във времето. Остава ми по-малко от седмица, за да преценя какво би било бъдещето за мен и семейството ми в НЗ и дали да продължа или прекратя кандидатстването ни за resident виза. В момента сме в България, но въпреки относително добрият стандарт на живот (и двамата работим в IT сектора / средна класа) сме склонни да емигрираме, защото тук прогнозите са много по-мрачни.

                  --

                  Очаквам обективно мнение от първа ръка на повече българи в НЗ за животът им преди, сега и техните очаквания.
                  "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                  Comment


                    #10
                    Re: Размишления за бъдещето...

                    @permutation: Нормално е за малките държавици много хора да живеят извън тях в преследване на възможности от всякакво естество. Виж Ирландия и Люксембург. За НЗ страната за емиграция е Австралия, която има по-добри възможности, по-добър стандарт и автоматично право на работа за новозеландци. Докъм 2013г потокът беше от НЗ към Австралия като след това се обърна и започнаха да се връщат новозеландците (нискоквалифицираната, но високоплатена работа в мините пресъхна, а се създадоха пречки не-австралийци да смучат социал). Напоследък пак започна да се обръща миграцията към Австралия, тъй като нашата икономика се позабави.

                    @pooh06: Имаме уникалната възможност да почнем на чисто и дори и да направим грешки, ще плащаме за тях след време (надяваме се естествено да не са фатални).

                    @Sasho: аз писах за пирамидата и няма да ти противореча, но докато има свежа умна плът да акостира на нашите брегове, имаме шанс. На теб НЗ с твоите умения, опит и т.н. е тясна. Отделно е скъпа (за да може да издържа всички, включително и по-бедните). Печатниците на пари като образование, туризъм, и мляко няма скоро да спрат, защото наистина сме сравнително чиста и неопетнена държава, англоговоряща, мирна и спокойна и да, мултикутурна, мултиетническа и т.н. Не е за всеки наистина, но повечето хора биха намерили стойност в живота си тук. Апропо, намекваш за нова работа - сподели моля. Последно беше писал в блога, че си се отървал и се заел със самоусъвършенстване. Видях те един ден от рейса и се провикнах. Ти се обърна, но не ме видя. Писах веднага смс, не ми отговори. Какво се случва?

                    Comment


                      #11
                      Re: Размишления за бъдещето...

                      2010г. пада данъка върху най-високите доходи от 38 на 33% (добре за мен, но естествено не чак толкова добре за неравенството)

                      Увеличение на престъпността няма кой знае колко. Има престъпления против собствеността (даже много - като кражби с взлом), но няма толкова против личността (убийства, изнасилвания). Забеляза ли как въпреки че бяха "въоръжени", сикхите не удариха никой. Можеха да цапардосат един, двама и другите щяха да избягат. В САЩ ако беше, направо щяха да убият и да звъннат на катафалката. На гей парада скоро имаше протест от 50тина човека. Оставиха ги да протестират, но ги заобиколиха с полиция - никакво насилие. Всичко беше много цивилизовано, въпреки че пробиха огражденията и препречиха пътя на шествието и платформите.

                      Цената и качеството на образованието не са по-зле от другите англоговорящи държави (естествено където се плаща). Вече има реализация и тук и добри пари се правят в сферата на информационните технологии. Сашо ще е един от малкото заминаващи си българи - тези, които аз познавам обичат НЗ и са я направили новата си родина. Не малкото дошли преди нас са доста заможни, ще спомена 5 къщи една позната от Бургас, конеферма на професорка в Окландския университет (която даваха преди 2 дни по Нова телевизия), и т.н.

                      Природата само няма да те нахрани, но спокойствието и мира определено ще ти харесат.

                      Comment


                        #12
                        Отг: Размишления за бъдещето...

                        Виж Ники, съгласен съм с много от нещата, които казваш. Но съм съгласен и със Сашо, който най-вероятно изпитва в момента големи трудности. Предполагам, че дозата песимизъм ще се изпари на мига, когато някой откликне с предложение за работа. Но засега това не се случва и ми е много трудно да взема решение дали да се изнесем към НЗ. Ето какви мейли получавам:


                        Claire Lowe 11:05 PM (15 hours ago)to me

                        Dear Asparuh

                        Thank you for your interest in the position of Data Engineer Spark/SQL | Albany | $100k+.
                        Unfortunately, on this occasion, your application has not been successful.

                        Enterprise Recruitment respects your privacy and we are pleased that you have trusted us with your application. We will retain your details on our confidential database and keep you informed of similar vacancies that match your experience and qualifications. If you do not want us to retain this information please contact us.
                        We work with you and our clients to make successful placements and getting to know you is an important part of that process. We ask that you keep us informed of any changes to your current situation either in employment, qualifications or availability.

                        We look forward to being of assistance with your job search.
                        Regards
                        Claire Lowe
                        Candidate Manager

                        --

                        Идваше ми да и отговоря така:

                        Драга ми Клари или там както се казваш, излагаш се бе жена Знаеш ли колко труд, пари, време, опит и обширни познания се искат за Data Scientist. Хората, които ще намерите в НЗ с тези изисквания се броят на пръсти, а едва ли има такива, които умират да дойдат при вас. Защото знаят, че на друго място биха били по-добре платени. А ние у Източна Европа не сме аборигени, за каквито ни смятате. Тук е започнала цивилизацията и знай, че пишеш това писмо на компютър, защото е имало български физици, математици и инженери. Бъди така добра следващия път да постнеш реална обява, да погледнеш автобиографията ми и да си направиш труда да прочетеш малко за тези технологии, за да не ставаш жалка. Ако нямаш време за това, то не си прави труда да пишеш, защото ми губиш времето. Не забравяй, че имаш работа, защото работиш на гърба на честни и трудолюбиви хора като мен. С огромно неуважение ти казвам, че не желая да работя с вашата агенция. Аспарух ps: http://www.marketingdistillery.com/w...014/08/mds.png

                        Ама нито ми е в стила, нито ми е на положението, нито желая да се излагам или да и чета лекции.
                        "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                        Comment


                          #13
                          Отг: Размишления за бъдещето...

                          Благодаря на всички включили се относно бъдещето на Западния свят! Само мога да се надявам, че няма да е толкова черно заради децата ни, които имат (надявам се) дълъг живот пред тях. За мен НЗ си остава в плановете, влече ме природата и културата, макар че доста от вас не се изказват ласкаво за маорите и полинезийците, но засега ще поработя над резюмето си и академичната си кариера.

                          Comment


                            #14
                            Re: Размишления за бъдещето...

                            Следното го казвам ама съвсем на майтап и все едно съм въпросната Клара (или по-скоро Клер)

                            Драги ми Аспарух/Пух/Паро или както обичаш да ти казват галено,

                            Зарината съм с писма от цял свят за въпросната обява и почвам сериозно да се питам дали да не отида да се прегледам при психиатър за шизофрения, защото всеки твърди, че е идеалният кандидат за позицията и има сума ти квалификации и години опит в сферата. Всички ми харесват на хартия независимо, че са от всички краища на света, та не мога да преценя кой да избера. Ти си един от малкото, които ми писаха в отговор на отказа. Заради големия наплив ще се огранича да се свържа само с тези, които вече са в Нова Зеландия с право на работа, защото не мога да се надявам да нахраня клиента си (работодателя) с риби в морето, при условие че има достатъчно да напазарувам в магазина (дори и не чак толкова големи и вкусни, а може би и по-скъпи).

                            Няма как да преценя квалификациите на всички, защото съм само рекрутър и работя на процент и работата ми е да отсея няколкото сериозни кандидата, които са готови да се срещнат с работодателя и да започнат работа в рамките на един месец. Една тайна - изискванията за работа да се четат така: първите 2-3 изисквания са почти задължителни, следващите 2-3 са желателни, а всичко останало е добре дошло. Не си мисли, че се иска всичко и на 100%. Това ще е малко като крайната обява: Търси се секретарка, току-що завършила магистратура счетоводство и контрол и публична администрация, мерки 90/60/90, с приятна външност, английски/немски/френски (и трите), и поне 5г опит.

                            Благодаря също и за историческата справка за постиженията на някои българи, но това е като македонците гордеещи се с подвизите на Александър Македонски. В момента разглеждам и техни кандидатури, както и малко на гърци за въпросната обява и се чудя на кого да припиша Александър Македонски и да предложа работата.

                            Автобиографията ти е наистина страхотна, но като цяло е шум предвид нашите изисквания: имаш лиценз за пилот, инсталирал си мрежата на Бундестага, открил си нов суперпроводник, знаеш Майкрософт Офис, можеш да работиш с SPSS и други статистически програми, както и сертификати за администратор база данни на Оракъл и Майкрософт. Нас ни трябва просто Data Engineer with SQL.

                            Ако не желаеш да работиш с нас, защо си направи труда даже да кандидатстваш? Благодаря за взаимното изгубено време
                            Клер
                            Кандидат-Мениджър (защото надали ще стана мениджър)

                            П.П. А за моя процент не се кахъри. Има достатъчно риби кандидати. Все ще намеря кой да пробутам на работодателя и да си гушна таксата.
                            Last edited by NikiG; 15-03-16, 01:24.

                            Comment


                              #15
                              Отг: Размишления за бъдещето...

                              Имах хазяин българин в Лондон, който ме подведе да напусна добре платената си работа и да отида в строителството с него. Като останах без работа хич не ми бе до шегички.

                              Не виждам с какво присъствието ми в НЗ би увеличило шансовете ми да си намеря работа - нали пак ще търся online в сайтовете. В обявата можеха просто да напишат, че търсят човек с Ексел, за което не ти трябва висока квалификация. Иронията ти не може да скрие, че има проблем с трудовия пазар. Не всичко е цветя и рози и нека не си мислим, че като получим заветната виза всичко ще бъде наред. Предполагам, че мнозина българи правят академична кариера или преподават. Но Университетите не са представителна извадка за бизнеса и реалната ситуация на пазара на труда. Ето и един тип от мен: нова работа се търси, когато не ти трябва, защото когато ти дотрябва - никаква я няма.. С нарастването на производителността на труда и обедняване на все по-голяма част от населението проблемът ще се задълбочава. В хипотетичният отговор долавям, че НЗ не прави изключение от останалият свят в своята меркантилност.

                              Само мога да се радвам за успелите българи. Те няма нужда да знаят какво е жив компютър или да познават историята си, за да имат по-светло бъдеще. Нали господарите ни точно това искат.
                              Last edited by pooh06; 15-03-16, 07:58.
                              "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                              Comment

                              Working...
                              X