Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

    Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

    Здравейте,

    Поздравления за чудесния форум и полезните теми от нас. Завършили сме Педагогика на обучението по Математика и Информатика, както и Магистратура по Бизнес Администрация. Наскоро решихме да потърсим възможност за емиграция в Нова Зеландия.

    Конкретният повод беше, че не приеха бебка на детска ясла, въпреки факта, че и двамата работим от години в ИТ сферата (Адниминстрация БД и Бизнес Анализатор) и редовно си плащаме данъците в България. Също така сложната икономическа, социална и политическа обстановка в страната. Не на последно място евентуални опасения от война, която би могла да ескалира в цяла Европа, според редица конспиративни и геополитически публикации.

    Защо избрахме Нова Зеландия? В нашите представи това е сравнително изолирано, но също така запазило връзка с реалността и околния свят райско кътче. Страна с красива природа, умерен климат, добра храна, дружелюбни хора и възможности за спокойно и нормално съществуване.

    Работете за мечтите си, бъдете добри и желаем успех на всички.
    Last edited by pooh06; 07-11-16, 21:27.
    "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

    #2
    Re: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

    Хей, добре дошли - почвайте веднага да четете! Идеално е, че и двамата сте с ИТ. Малко е кофти образованието, защото не е съвсем ИТ, но примерно моето също е Бакалавър по бизнес администрация - Управленски информационни системи и Магистър Информационни системи. Това с педагогиката не знам как ще се погледне, но в комбинация с магистратурата ви може и да убеди NZQA да ви признаят някакво образование от списъците.

    Comment


      #3
      Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

      Здравей Ники, много си прав за Педагогиката.. да, за съжаление доста се срамуваме да кажем, че сме учители и просто се наричаме Бакалаври по Математика и Информатика. Доста съм се чудил защо по света специалността се нарича MIS - "Management Information Systems", a нас ни подготвят за нископлатени учители в общообразователните училища. Но като, че ли всичко е естествено продължение на липсата на каквато и да е държавна политика за създаване на производствени предприятия, технологични центрове и работни места, както и липса на връзка между университетите и реалните нужди на бизнеса.

      Между нас казано геополитическите интереси на т.нар. Велики сили е да окупират малките и използват ресурсите и потенциалът им за своят просперитет. Така, че емигранството за добро или лошо се превръща в начин на живот за мнозина / по-голямата част от трудоспособните българи („На чужда маса хляб да ядеш…“). Но да не забравяме за приноса на Джон Атанасов и иновативните за времето му идеи за пълна бинарна математика, паралелна обработка и електронна памет, както и призивът на баба Ванга да се гордеем, че сме Българи потомци на най-древния народ дал познание на света.

      Но да се върна на темата за EOI и Нова Зеландия - заложихме на трудовият опит в ИТ сектора - над 10 години за компании от ранга на Кока Кола, HP, Xura и др. Доста четохме и се надяваме да се получи. Но дори и да не стане е важно да опитваме - мисля, че това ни прави истински щастливи по пътя.
      Last edited by pooh06; 17-12-15, 01:07.
      "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

      Comment


        #4
        Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

        Всъщност шеговито по повод абсурдите в България като цяло и в частност признаването на дипломите ни се сетих следния виц:

        В западните корпорации, където хората мислят с главите си, централата се нарича Headquarters. В България се нарича седалище.
        "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

        Comment


          #5
          Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

          Действате по установения ред и пишете като има въпроси. Като дойде време за интервю ще трябва вече да знаете няколко подобни вица за Нова Зеландия, за да покажете, че сте наясно какво да очаквате в местните условия

          Ето една подобна история от днескашния вестник (да служи само като база за проучване и показване на разбиране към местните предизвикателства) - Дядо Коледа попитал едно дете, от краен Новозеландски квартал, какво иска за Коледа и то му отговорило - Искам закуска.

          По принцип познавам и други хора дошли в НЗ, тъй като са изпитвали затруднения да интегрират или запишат децата си в различни институции. Като цяло споделят доста положителен опит, че децата им се развиват много добре в местните условия и са доволни, че са направили тази стъпка за тяхното бъдеще. Надявам се, че тази тенденция ще се запази.
          Новозеландския позитивизъм има действието на българската неволя

          Заповядайте в работната ми страница във фейсбук - www.fb.com/hdd123

          Comment


            #6
            Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

            Имахме големи дилеми дали да се откажем, поради смесените чувства породени от криминалните новини в медиите, страхът от неизвестното и немалката сума по програмата. Но размислите за бъдещето, както и положителните примери за силата на обществото в Нова Зеландия ни накараха да повярваме, че мястото ни е там. А както съм споменал в друга тема действахме импулсивно. Понякога най-хубавите неща в живота ни са се случвали, без да сме ги очаквали или планирали. Просто любов от пръв поглед.
            "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

            Comment


              #7
              Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

              Написано от pooh06 Виж мнението
              Просто любов от пръв поглед.
              Засега е само fixed marriage по снимка. Любовта може да дойде с времето

              Comment


                #8
                Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

                @permutation: От псевдонима ти съдя, че си човек на точните науки и ти е необходима по-добра аргументация за взимане на решения. Е трудно ще ти отговоря, а и най-малкото аз съм човека за това, но все пак съм направил известен research, преди да изберем НЗ.

                Формулата от комбинаториката за пермутации е Рn = n! Нека приемем, че n=3 (брак по сметка, любов, обич). Тогава имаме поне 6 различни възможни подреждания. Но уравнението, което трябва да съставим за НЗ има далеч повече параметри и променливи т.е. Pn->∞ т.е. получаваме един класически NP проблем.

                В този случай е по-добре да се обърнем към статистиката и да вземем решение на база исторически данни пр. numbeo, индекс на щастието, споделени истории от емигрантските форуми и др. В една друга тема от този форум се опитахме да погледнем в бъдещето, но разбира се всичко е само предположения.

                Това, което мога да кажа е, че хората сме ирационални същества и често се налага да вземаме емоционални решения. Но взето решение, често е по-добре от липсата на такова и всичко е въпрос на избор и гледна точка. Всеки си има глава на раменете да мисли с нея и да избира.

                Както казах нашето е "любов", а не е "брак по сметка". Образно казано даваме шанс на НЗ за любов, която се надявам да прерастне в обич


                ref. http://leadership.bg/каква-е-разлика...?-и-обич/
                пс: в България беше просто съществуване..
                "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                Comment


                  #9
                  Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

                  Това беше закачка, не го взимай на сериозно Много добре разбирам ирационалността при подобни решения.

                  Аз също ползвам numbeo като източник на crowd-sourcing данни, но аналитичната му част меко казано куца. Напр. климата в НЗ е сериозно надценен (при цялата субективност на това) и оттам индекса за качеството му на живот си е доста нереален.
                  Но хайде да не давам сравнение между Оз и НЗ, и да не навлизаме в махленски дразги. Ще дам пример за това как <<смехотворно>> са оценени климатите на Лондон:

                  и Ница - Френската ривиера:

                  Comment


                    #10
                    Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

                    С любовта шега не бива ;-)

                    Основната разлика между стандарта на живот и качеството на живот е, че първото е по-обективно, докато второто е по-субективно. Стандарт на живот са факторите като брутен вътрешен продукт, процент на бедността и качеството на околната среда и всички те могат да бъдат измерени и определени с числа (конкретни и количествени). Докато качеството на живот са фактори като равенство пред закона, защита от дискриминация и свободата на религията, които са по-трудно измерими (и са определено качествени). И двата показателя са погрешни, но те могат да ни помогнат да се получи обща картина на това, което е животът на дадено място в определено време.

                    В последните години НЗ и ОЗЗИ неизменно присъстват на челните места в класациите, изпреварвайки страни като Великобритания и Франция. Анализът не е мой, а на екип за проучвания към ООН: http://unsdsn.org/wp-content/uploads/2015/04/WHR15.pdf , https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report .

                    Що се отнася до климатичните промени - всички сме застрашени, като НЗ и ОЗ си приличат в това отношение, като например са потърпевши от изтъняването на озоновия слой, покачващото се ниво на океаните и земетресенията (според информация от нета, която цитира Ванга - НЗ и Австралия ще станат пак едно цяло след някакъв период от време..). Та както се казва няма перфектно щастие.

                    На този етап дадохме приоритет на Нова Зеландия, но ако тръгнат на зле нещата можем да опитаме и в Австралия или да се завърнем в добрата стара Англия - защо не?

                    “Happiness is not a destination. It is a way of life.”
                    Last edited by pooh06; 21-03-16, 03:28.
                    "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                    Comment


                      #11
                      Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

                      Сортирай по Freedom to make choices

                      да видиш какви интересни резултати ще се получат!
                      Ако трябваше да се вземата решения въз основа на такива рапорти, една къщичка в Балкана или Родопите и въобще не ни трябват далечни земи...

                      За целта на мен ми се струва доста по-убедителен

                      или дори във версията му inequality-adjusted.

                      Comment


                        #12
                        Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

                        Както се казва благодаря за коментарите и въпроса. Дълго време търсех обективно мнение, но явно повечето хора са се кротнали и нямат време или желание да споделят. В този ред на мисли липсата на новина е добра новина.

                        Това с къщичката в балкана не е само твоя мечта, но реалностите са други - в момента просто съществуваме в БГ. Аз прегледах на две на три статистиките, но никога несъм предубеден. По-важно е какво казват имигрантите, но най-вече какво мисля аз и смятам, че изборът ни на НЗ е стъпка в правилна посока.

                        Ти къде си в момента и накъде си се ориентирал? Можеш ли да посочиш предимства и недостатъци на ОЗ пред НЗ? Защо не отвориш нова тема - би ми било интересно да чуя истински истории за успеха и трудностите по пътя на имигранта.
                        Last edited by pooh06; 21-03-16, 14:29.
                        "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                        Comment


                          #13
                          Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

                          В НЗ сме били цялото семейство само за 10 дни на Южния остров, на Северния само сме имали междинни кацания към други посоки.
                          През очите на туриста южния остров ми хареса много, ама СТРАШНО много!... сигурно щях да имам друга периспектива ако обмислях преместване там: напр. дори 5 г. след земетресението центъра на Крайстчърч още си изглежда депресиращо... това до някаква степен е показателно за капацитета на икономиката.

                          На пръв поглед двете страни повече си приличат, отколкото различават, и особено за хора идващи от други региони.
                          Дори манящината по отношение на околна среда и опазване на местните видове разстения и животни си прилича.
                          За икономика - големия бизнес в НЗ е видимо доминиран от Австралия, банки, търговски вериги и др. Австралийската икономика е по-диверсифицирана и не е имало рецесия от началото на 90-те, докато последната в НЗ е прясна. От друга страна в моменти на бум, понякога, НЗ-ската има по-висок растеж.

                          И двете държави са много конкурентни и не пропускат плюят по преките конкуренти при първа възможност: НЗ по ОЗ, ОЗ по Щатите

                          Хареса ми в НЗ и въобще не те разубеждавам да не ходиш там, щото то в крайна сметка си е въпрос на вкус към живота... единствено мога да кажа в полза на Австралия е, че има няколко климатични пояса и оттам избор за всеки вкус. Също и защото НЗ правителството едностранно приравнява Австралийските постоянни визи към Новозеландски.

                          И 2те страни си имат някакви големи недостатъци: земетресенията в НЗ и опасните животни в ОЗ.

                          Невероятните плажове (вкл. в близост до градовете) са коз на Австралия, Южните Алпи на НЗ.

                          Като че ли Австралия е с по-уникална флора и фауна от НЗ и най-вече от останалата част на света, но може би това е само визуално. Специалистите може и да не се съгласят. От друга страна НЗ повече прилича на Европа визуално и климатично и предполагам това намалява първоначалния стрес у новопристигналите.

                          Comment


                            #14
                            Отг: Представяне на Аспарух, Теди и бебе Тоня

                            Сетих се за един +

                            НЗ изглежда много добре през очите на медиите и успява да се рекламира отлично пр. http://www.huffingtonpost.com/entry/...b0c590f7ea06f4
                            "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                            Comment

                            Working...
                            X