Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оценка на шансовете на Стефан и Албена

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Благодаря ти Мустакар! Тази нощ дойде добрата новина, че border exemption-a е approved и вече може да кандидатстваме за Critical Purpose Visa. И на мен ми беше много странно защо трябва да минаваме през border exemption-a, при положение, че много отдавна се знае, че от 1-ви май може да се пътува, но каквото такова... Уж всички документи сме ги събрали (ужасяващо много са) и утре сутрин сме във Вита на medical check. Да видим какво ще стане... Иначе в главата ми/ни е невероятна каша, някак си нещата изглеждаха много по-прости, когато всичко беше теоритично, неприятно изненадан съм от себе си, но каквото такова... Даваме всичко от себе си и дано има положителни резултати до края на месеца

    Comment


      #47
      Браво на вас! Много се радвам за развитието. Знам че са ужасно много бумагите, но се оправят изключително бързо ако ги имаш вече събрани на едно място. Ще видиш колко бързо и лесно ще ги наредиш като започнеш апликейшън-а. Успех до края и да мине всичко по вода! Стискам палци.

      Comment


        #48
        Благодаря ти Руми. Наистина си права, имахме всички документи готови и ги подадохме буквално за 1 ден. Тази сутрин дойде добрата новина, че ни одобравят визата и вече може да летим за НЗ, а аз да започна работа. Принципно се чака сега доста за виза и останах невероятно изненадан, но това е добре, защото имах краен срок от работодателя. Като кацнем ще кандидатстваме веднага за нормална работна виза и след като ни я одобрят (дано се случи) вече и децата ще могат да ходят на училище/детска градина, а жена ми да работи. Така че доста неща ни очакват, но определено първата крачка е направена. Сега остава да видим дали ще се получи м/у нас Все пак никога не сме били там и си нямам идея дали ще ни хареса, но добрата новина е, че сегашната виза е за 1 година, така че ако не друго поне ще си направим едно вълнуващо приключение

        Comment


          #49
          Поздравления! Пиши как върви като се приготвяте да идвате. За нас беше голяма чуденка какво да сложим в куфарите и ги наблъскахме със зимни дрехи, които после не ползвахме кой знае колко. В момента пощенските услуги са с повишени цени, но винаги има опция да опаковате предварително големи кашони с неща и да ви ги пратят на по-късен етап като е изгодно.
          Аз май се повтарям, ама може да е от вълнението. Като дойдете тук отидете да си създадете банков акаунт (ще ви трябва адрес на квартира или на приятел). Също така си пуснете молба за 18+ карта, че да имате някакъв документ за самоличност докато стигнете до местна шофьорска книжка.
          Другото е да се регистрирате в данъчното (IRD), ама предполагам за него и работодателят ще ви каже.
          Новозеландския позитивизъм има действието на българската неволя

          Заповядайте в работната ми страница във фейсбук - www.fb.com/hdd123

          Comment


            #50
            Благодаря ти Мустакар. Наистина е невероятно да знам, че има и други хора, които се вълнуват за нас! Ще се възползвам от протегната ръка и ще си направим план и направо тук ще го пуснем за корекции и добавяне. Още веднъж благодаря!

            Comment


              #51
              И се пригответе за микс от маорски и английски думи като дойдете. В последните 2-3 години доста натиснаха от правителството да се развива езика и културата на местните. Държавните институции имат наименования на Маорски. Също така думи от техния език и практики от маорската култура (като каракиа (молитва)) навлизат все повече в ежедневните разговори и наименования на улици/градове.
              Нашата дъщеря Нина е луднала по тази песен и движенията, които са показани на видеото. В училище им пускат такива песни с "танц" и децата се вълнуват. Пепеха означава представяне - с кои места и родствена връзка се асоциира определен човек. Планина, море, долина, племе/държава/култура. Ето го и видеото да ви даде представа от двуезичното общуване, което можете да срещнете тук - https://youtu.be/efArUxAM4Xs.

              Други често срещани маорски думи са - фанао (разширено семейство), кай (храна), киа ора (поздрав), факапапа (род), ароха (любов), мана (духовна енергия, репутация и респект) и иви (племе). Като влезете в градски транспорт се очаква да чуете ну май, хаере май енд уелком (добре дошли).

              Та така де, маорския език е официален за НЗ заедно с английския и се надявам, че с тази кракта презентация няма да ви изненада като дойдете на място. Като се замисля, те имиграционните сигурно са ви посрещнали с официалния подход на двуезично общуване характерно за държавните институции.
              Новозеландския позитивизъм има действието на българската неволя

              Заповядайте в работната ми страница във фейсбук - www.fb.com/hdd123

              Comment


                #52
                Толкова се радвам! Идва ми чак на мен да стегна куфарите. Много много късмет и прекрасни моменти ви желая!
                Аз много харесвам байкултуризма на НЗ. Надявам се че и в САЩ могат да се възродят малко от малко традициите на местното население - започнахме бавно да подменяме разни имена на улици и забележителности с тяхното наименование на Салиш (езика на народите от платото на Колумбия реката), но сме много далече от това което НЗ прави с официалното изучаване на те рео. Големият ми син искаше да учи в Toihoukura @ EIT, където ми предлагаха работа - беше се запалил по дърворезбата им.

                Comment


                  #53
                  Благодаря ти Мустакар, това определено е важно. Остават ни точно 3 седмици, на 3-ти ни е полетът, така че ще трябва да се гледа много пъти видието Децата ни са на 3 и 6, така че се надявам и те да се кефят на Маорския език (май нямам съмнение в това).

                  Руми, ако някога решите да си направите трипче и ако ние сме в НЗ, да знаеш, че има едно място, където може да отидете Благодаря ти за пожеланията! Определено ще ни е нужен много късмет.

                  Comment


                    #54
                    Аз много обичам тази песен https://youtu.be/reNNf_XjucM
                    Ukaipo е дом, но повече като origin place - а също означава да си на майчината гръд. Изобщо много ми харесва полинезийската култура и митология. Скоро бяхме в Кауаи и децата веднага залепнаха и казаха че им дава НЗ вайб. Тръгнаха пак боси (това им беше любимото в НЗ и Австралия, големият даже си правеше сутррешния джогинг бос), вълните в океана, мириса на мокра тропическа гора...изобщо ни се напълниха сърцата с носталгия.
                    Стефко, тази година няма да имаме път натам, но другата със сигурност планувам едни две седмици из Норт айлънд (ако децата не ме натиснат за Мелбърн). Тъпото на Америка е че имам само три седмици отпуск и трябва да ги разпределям по бг и места които искаме да видим, а домовете станаха много и не стига времето май. Пиши тук или в блога мястото, да живея чрез вас <3

                    Comment


                      #55
                      Честито и Успех от мен 😊

                      Всичко ще се подреди както трябва да се подреди. Надявам се да ви се оправдаят очакванията, да ви се сбъднат мечтите, които сте имали поемайки към НЗ и да сте щастливи и удовлетворени от изборът.

                      Comment


                        #56
                        Айде, малко остана, герои! Дано да са ви спокойни полетите. Да знаете, че тук имате винаги на разположение информация за всичко. След първичния шок с цените, мисля ще се наредят нещата.

                        Comment


                          #57
                          Благодаря ви Бени, Ники и Руми за хубавите пожелания

                          Значи тече пълна подготовка и имам чувството, че пропускаме всичко възможно

                          Букнахме билети за 3-ти юни и трябва на 5-ти да сме в Окланд. Букнахме и airbnb за месец и половина (леле какви цени) и бусче, което да ни вземе рано сутринта от летището и да ни закара до квартирата в Хамилтън. Писахме си с някаква мацка от Waikato болница, за да разберем какво може и какво не може да правим (да се надяваме, че няма да се наложи нищо спешно). Лошата новина е, че в началото сме на Critical Purpose Visa и децата и жена ми нямат право на публично здравеопазване. Държа топла връзка с работодателя, че да знам, ако нещо им хрумне в последния момент, все пак те са най-важните. Тук в България тече трескаво освобождаване от това, което имаме. Продадох колата (на баща ми), стягаме апартамента, за да го дадем под наем (засега няма да го продаваме). И милиони други дребни неща. Ще дойдем с 4 куфара и гледаме да сме максимално мобилни, само дрехи, лекарства и документи. От вашия опит какви документи и лекарства са "must"? Дали е добра идея да си вземем по един допълнителен чифт обукви (страх ме е от проверките на летището)? Искам веднага да си вземем тел. номера, как да го направим (явно в началото няма да сме на договор)? Ако се сещате за нещо, моля пишете!

                          Comment


                            #58
                            • документи - всичко което може да се сетиш (например тези които са ти трябвали за визата), преведено и заверено. Добре би било докато сте още в БГ да си направите един на друг пълномощни че можеш да напускаш страната с децата, това в случай че един от вас се прибере в БГ с децата, докато другия остане в НЗ. Не че не могат да се направят и тук, ама е по-сложно/скъпо. Познай как знам.
                            • тел. номер - във всеки супермаркет / dairy продават pre-paid SIM, например https://www.countdown.co.nz/shop/pro...ockcode=671739. После можеш да си сменяш плана и да си прехвърляш номера. Аз 9 години по-късно все още съм на същия предплатен план за $20.

                            В началото жилище и кола са от най-необходимите неща, най-вече жилището. Ако можеш питай работодателя да ти препоръча квартали (или порови в нета) и почвай да гледаш в ТрейдМи, поне да добиеш представа какво се предлага и за колко. Като наемаш жилище обикновенно ти искат някой за reference, ти като прясно пристигнал нямаш много опции, аз ползвах моя мениджър за тая цел.
                            Last edited by badabing; 30-05-22, 03:06.

                            Comment


                              #59
                              За реферънси за жилище ще е добре да вземеш и една-две препоръки от бивш хазяин ако сте имали и character reference от приятел. Аз бях приложила към нашите апликейшъни и много лесно намерих квартира и двата пъти като търсих. Бях написала и писмо - една страничка кои сме, от къде сме, какви ги дирим в Мелбърн и какво работим, малко за децата, и какво правим в свободното си време.
                              Вземи частна здравна застраховка за да ти е по-спокойно докато оправите визите.
                              А също - смъкни си картите на района където ще сте в гугъл мапс - можеш да ги ползваш офлайн докато си вземеш карта, но badabing ти е казал, има много опции и не са скъпи, и не ти трябва договор.
                              Като търсите квартал за квартира помоли да те насочат за училище за децата. Има и сайтове където можеш да видиш рейтинзи, но си е най-добре от човек на място да разбереш.

                              Comment


                                #60
                                То не останало 😊

                                Ние си купихме карти още на летището като кацнахме и след месец или там колкото беше ги прехвърлихме на план. Всичко он лайн.

                                Лекарства - вземи всичко, което си имате и ползвате. Честно казано аз и до ден днешен получавам лекарства от бг в колет. Почти нищо няма без рецепта. А рецепта само лекар.

                                Квартира - някой да препоръча с подходящо училище за децата. Ние предплатихме няколко наема напред и сключихме договор за година (не, че подле не го прекратихме) и така ни дадоха. Сигурно и квартирите в НЗ са без мебели - помислете за това също.

                                Хайде да пишеш от НЗ вече 😊

                                Comment

                                Working...
                                X