Съобщение

Collapse
No announcement yet.

PTE Academic

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

    PTE Academic

    Пиша тук за тези които решат да се пробват на PTE Academic теста, вместо IELTS.

    Ходих вчера в 7.30 вечерта, сега се събудих в 7.30 сутринта и вече имам рипорт с резултатите. Това е голям плюс на PTE сравнено с IELTS. Също и че можеш да го насрочваш по няколко пъти в седмицата и има повече места, които го предлагат. Не съм сигурна това как е в България, но в САЩ и в Австралия имаше поне 5-6 места около мен където мога да взема изпита. Изцяло компютъризиран е, така че ако се притеснявате от спийкинг модула на ЙЕЛТС защото е с човек, ПТЕ премахва този страх тъй като просто си говориш в микрофона.

    Но и това последното е един от негативите, защото снощи ми идеше да набия някой. Набутаха ни 10 човека в две малки стаички. Нямаше кабинки за всеки, а просто ни наредиха на едни компютри разделени с прегради, но дефакто седяхме един до друг. И като се разкрещяха едни млади азиатски левенти на спийкинга, аз подскочих няколко пъти и ми отне страшно много усилия да се опитвам да ги блокирам защото беше просто невъзможно. Това естествено ми намали и скора на Speaking and Listening, защото някои въпроси дори не можех да ги чуя целите, а камо ли да отговарям. Мислех на няколко пъти да извикам квесторите, ама ми стана мъчно да не саботирам младежите и му теглих една майна.

    Подготовката - около седмица, запознаване с изисквания, трикове на теста, и направих два мок теста които трябва да си купиш, но ме успокоиха защото изкарах максимум резултати на тях. Общо взето отидох със самочувствие, но излязох пред разреваване защото почти бях сигурна че съм се провалила на говорене и слушане заради шума.
    Трябват ти мин. 65 точки на всеки модул за да клеймнеш 10 точки за език, и 79+ на всеки модул за 20 точки.

    Оказа се че по някакво чудо компютъра явно е сметнал че съм ОК, и аз не знам как и от къде, но това са резултатите, които ми стигат за 20 точки на EOI:

    Overall score - 90
    Speaking - 80
    Listening- 84
    Writing - 90
    Reading - 90

    Ако някой реши да взема този изпит, казвайте ще помагам. При мен опита беше негативен заради средата в която се държа изпита, но при вас може да е друго. Имам приятели от САЩ които казаха че са били сами в шумоизолираща стаичка, така че ако е така при вас няма да имате никакви проблеми.
Working...
X