Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Здравно осигуряване в БГ

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

    Здравно осигуряване в БГ

    Здравейте приятели,

    попаднах на интересна статия и се сетих, че и NikiG преди време говореше за това. Просто искам да припомня на всички български граждани пребиваващи извън страната, че все още сме свързани за държавата и е наше задължение да се грижим за здравното си осигуряване или да информираме органите.

    Аз лично не одобрявам скандалния начин на писане на уебкафе и не бих нарекъл предмета на разговор "капан", но все пак мисля, че ще намерите интересна информация и за това реших да споделя:
    Може ли да бъде избегната хватката на Здравната каса


    Ще се радвам да чуя отзивите ви или да споделите опит.
    Новозеландския позитивизъм има действието на българската неволя

    Заповядайте в работната ми страница във фейсбук - www.fb.com/hdd123

    #2
    Отг: Здравно осигуряване в БГ

    Информация от преди няколко дни разпространена по електронна поща от Посолство на България в Канбера:

    Уважаеми сънародници,

    Приложено Ви изпращаме получената официална информация от Министерство на външните работи относно здравните осигуровки. В случай, че информацията не отговаря на въпросите Ви, или имате допълнителни въпроси – молим да се обърнете към териториалното отделение на НАП по Вашия постоянен адрес (на гърба на личната Ви карта).

    Екипът на посолството Ви пожелава весели Коледни и новогодишни празници!

    В отговор на отправената от Вас молба за информация бихме желали да Ви уведомим, че на интернет страницата на Националната агенция по приходите (http://www.nap.bg) е публикувана подробна информация, касаеща настоящия въпрос. За българите, живеещи извън държавите-членки на Европейския съюз, се прилагат следните режими по отношение на здравното им осигуряване в Република България:

    1. С чл. 40а от Закона за здравното осигуряване е предвидена възможност за българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, да не заплащат здравноосигурителни вноски в Република България до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след еднократно предварително подадено заявление до НАП. Здравноосигурителните права на лицата след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по общия ред. Наред с това е предвидена възможност здравноосигурителните права на лицата след завръщането им в страната да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда, предвиден в чл.40а от ЗЗО.


    2. Българските граждани, които живеят в държава – нечленка на Европейския съюз повече от 183 дни през една календарна година, пропуснали да подадат предварително заявление за освобождаване от заплащането на задължителни здравноосигурителни вноски за периода след 01.01.2005 г., могат да направят това до 31 декември 2012 г., като подадат декларация (по § 19п от ПРЗ на ЗЗО) и заявление (по чл.40а от ЗЗО) – публикувани на интернет страницата на НАП в меню „Осигуряване”, секция „Документи за изтегляне”, подсекция „Образци на други документи”. В тях задължително се попълва конкретната дата, в която са напуснали България. В случай, че българските граждани не спазят срока на подаване на горепосочената декларация и заявление, неплатените здравноосигурителни вноски остават дължими. Същевременно с това, в изрично съобщение, публикувано на сайта на НАП на 19.12.2012г., се уведомява, че НАП няма да предприема принудителни мерки (вкл. спиране на границата или разпродаване на имущество от съдебен изпълнител).


    3. Българи с двойно гражданство, които не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те доказват периодите, за които не са длъжни да внасят здравноосигурителни вноски у нас с документи, които удостоверяват, че са граждани и на друга държава, както и че не живеят постоянно на територията на България, т. е. повече от 183 дни в рамките на календарна година. За подаването на документите не е предвиден краен срок, като това може да стане лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка. Всеки документ, издаден на чужд език (изключение на унифицираните европейски документи) трябва да бъде преведен на български език от заклет преводач при представянето му в НАП.

    Comment

    Working...
    X