Отг: Представяне на Ралица - Приятно ми е...
Първо искам да благодаря и на двамата за отговорите, това значи много за мен.
Ники, честно казано се пообърках с точковата система. Не ми стана ясно защо не мога на всички етапи от образованието да тикна yes, аз така или иначе си ги имам и то преди 2011г...нещо свързано с оценяването от NZQA ли е?
А относно стажа...по моята логика:
Number of years of relevant work experience (anywhere) – тук се отнася дори и за работа в България..или пък се отбелязва единствено ако имаш предложение за skilled работа?
А вече Was the work experience gained in a comparable labour market or an area of absolute skills shortage? ---- Е това за което ти говориш относно страната и списъците с непосредствена или дългосрочна нужда и там си отбелязвам No. Поправи ме ако греша, но тъй като няма никъде подробна информация как точно се попълва теста, аз следвам логиката си..и както съветвате във форума – боря се за всяка точка :D
Доста се ровя напоследък в търсене на информация за работа, изисквания и т.н. Оказа се, че за да работиш като учител трябва да си регистриран в НЗ като такъв, което доколкото разбрах става онлайн. Общо взето извода до който стигнах е следния:
Първо да дам за превод и легализация дипломата си за бакалавър учител, след което да я изпратя до NZQA за оценяване. От там вече с нея да се регистрирам като учител, за да имам право изобщо да кандидатством за подобна работа. Тук обаче не съм сигурна може ли да се регистрирам при положение, че все още съм в България. Ако може, започвам да кандидатствам онлайн по свободните позиции и да се надявам някой да пожелае да ме наеме и изчака да отида. В Cv-то ще включа всички сертификати и знания (свързани с преподаването), които съм придобила в България и биха ми били в плюс. Имайки вече работа, да си пусна Expression of interest.
Относно изкарването на някакъв курс от списъка с професии и shortage листата – разгледах списъка, но няма нито една професия, която да се доближава до моята и да може да мине само с един курс.
Решила съм да изкарам и IELTS, но не знам кой – за миграция искат общия, а за преподаване академичен. Може би академичния е по-удачен и би припокрил и общия до някаква степен. Ники, какво имаш предвид под съсловни организации?
Образованието в НЗ ми се вижда много скъпо и за съжаление няма начин да замина като студент – въпреки, че това е един от най-лесните варианти и бих се възползвала ако имах възможност.
Декларацията за която говориш е добър вариант и самата истина за ситуацията, в която се намираме. Тя как по-точно се подава и кога?Предполагам, че е заедно с подаването на interest-а за skilled migrant категорията. Тя има бакалавър география и е работила като gis officer, което е търсена професия там, но в момента работи неквалифицирана работа. Точките и са 90 без оферта за работа.