Отг: Каква музика слушате в НЗ
Здравей Тигрице,
Весели празници! Благодаря за хубавия поздрав! :)
Продължаваш да ме изненадваш - докато се чудя как да сръчкам темата ти с развитието на фермерската мечта и хоп, атакуваш от друга страна с музикален бонбон! Каква приятна изненада :)
Всъщност много се радвам, че повдигаш този въпрос, защото темата е много актуална за мен. От скоро сме по-често на пътя и следователно сме облъчвани от радиото повече от преди. Аз не съм меломан в нито едно отношение, но бързо ми направи впечатление сухотата на музикалния пазар тук. В ефир се въртят само 4-5 новозеландски песни плюс 4-5 англоезични световни хита. Това непознато за мен явление, толкова силно ме разтресе, че дори се изкуших да обяснявам на съпругата ми какво е мейнстрийм и защо не е полезен в културно отношение.
Обсъждахме темата с приятели и те казаха, че новозеландските медии се опитват да обогатяват програмата си и понякога дори са излъчвали български песни като част от културен обмен, но това според мен е пренебрежително малка част от цялостната картина.
Аз познавам музиканти. Не мога да оценя колко са надарени, но мога да видя, че всичките си имат основни професии, а музиката е по-скоро за вътрешно удоволствие и скромен допълнителен доход.
По мои наблюдения в НЗ силата и значението на паричния фактор е поне 4 пъти по-важен от същия в България. От нужна инвестиция, до очаквани доходи, под които човешкото съществуване е немислимо. Тази висока финансова летва смазва малкия бизнес и финансово слабите романтици и мечтатели (като хората на изкуството), но от друга страна повишава фактора за стандарт на живот в световните статистики. :cool:
Както ти сама каза "в белите държави това занимание е сериозен бизнес", а аз ще си позволя да добавя, че сериозния бизнес иска сериозни играчи ;)
Може би някой друг път ще опиша впечатленията си от гледна точка на възможностите и богатството (особено на музика) на пазара в България, но на този етап искам да споделя, че според мен родната сцена е като исполин в сравнение с малкото новозеландско джудже, което прави всичко по силите си да приглуши англоезичната културна атака от големите братя в опити да даде шанс на шепа местни творци да създават национални поводи за гордост и самосъзнание.
За сега наблюденията ми са, че в НЗ има жажда за изкуство под всякакви форми, но поради стандарта на живот (следователно нуждата от високи хонорари) само най-най-най-най силните и добрите могат да постигнат доходи в средния сегмент, ако се опитват да пробият самостоятелно. Може и да греша. Аз продължавам да развивам идеята си за кинетична декорация (ще разказвам скоро) и ще се радвам да споделя по-точни впечатления от личен опит. Искрено се надявам артистичната сцена да се обогати и в бъдеще да изпълни живота тук с повече цвят, емоция и мелодия. :D
Има и нещо друго. В НЗ е почти невъзможно да се спечели виза за музикант, художник, фризьор и въобще хората на занаятите и изкуството, освен ако не са от световно признат ранг.
Моля не спирай да търсиш начини, защото НЗ е суха за дъждовни хора като теб.
Прегръщам те,
Христо