Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?
Да споделя и аз малко опит в тази насока.
Тъй като при мен има доста работодатели за последните 14 години и разбира се не можах да намеря всичките си договори се наложи да се обърна към НАП. Там разбира се е пълен ХАОС. Подадох молба за издаване на справка. На няколко пъти обясних на Деловодителката,че ми трябва бележката за доказване на стаж пред настоящият ми работодател. Тя взе да ми развива теории, че ако работодателя ми искал, можел да провери сам. Както и да е. Това го отбих като въпроси. В края на краищата и показах,че за какво ми трябва справката си е моя работа и не съм длъжен да и давам отчет.
Така. След една седмица си получих справката. МЪКА. Такъв хаос не съм виждал дори в тетрадка на първокласник. Значи справката започва с 2001, после скача на примерно 2005, следва 2006. После скачаме на 2010. После пак на 2007 и така до края. За човек, които е запознат с трудовата си биография ми бе изключително да хвана някаква логика в разпечатването. Разбира се - попитах.
На въпроса ми - "Защо нямам за няколко години справка" - отговора беше: "Сигурно сте работили в секретна организация" !!!! Шок и недоумение. Опитах се да обясня,че няма такова нещо - но жената си знаеше нейното.
Така, отказах се.
Нов въпрос - " Защо е разбъркана справката, за да е трудно да се разбере ли" - отговор " Ами, системата така я изкарва"!!!! Пак недоумение у мен. Пак питам - е не се ли маркира срок на справката и печат. Отговор - " Не, по-сложно е" !!!!
И така. Тук вече тотално се отказах да споря с нея. Това е като да се опиташ да убедиш радиото за нещо. No way!!!
Искам да уточня, че това се отнася за Бургаското НОИ - в другите градове може да са по-начетени.
Да ме извинявате, ако някой тук работи в тази Hi-Tech организация.
Както и да е. С превода успях да направя някаква хронология, така,че да се разбере за какво става реч.
Явно е било успешно, понеже СО нямаше въпроси.
Само като идея - за да улесня СО направих списък на предишните ми работодатели. Пример:
1. Company "XYZ" - start date ............. finish date .................
Position: ................................
Evidences of the experience:
a) Copy of the contract
b) Payslips
c) Reference Letters
d) NSSI reference
2. Company "WER" .....
за различните работодатели се постарах да събера колкото се може от по-горе посочените точки. За някои имах само payslips и reference letter, за други само справка от NSSI и copy of the contract. Но винаги гледах да имам поне 2 доказателства.
Това е. Ако някой ще взима справка от НОИ - да знае,че ще отнеме поне седмица ... ако всичко е наред. А да ... и това "удоволствие" струва 3,60 лв :-)
Но както казват - за толкоз пари - толкоз :-)
Дано съм помогнал.
Поздрави,
Jorje