Отг: Нужда от асесмънт за счетоводител с виза?
Anita82,
И аз се интересувам от въпроса, който си задала и моите проучвания доведоха до следния резултат:
Всички assessment организации за емиграция на счетоводителите: CPAA, ICAA и IPA имат програми за кандидатстване за членство. Предполагам (но без да съм сигурен), че членството в подобни сериозни организации само по себе си дава достатъчно основания за евентуалните работодатели да считат, че съответния член може да извършва счетоводна работа. Един факт: за кандидатстване за спонсорство от щата Куинсланд като счетоводител (допреди въвеждането на SkillSelect-а, в момента не знам как е) се изискваше задължително членство в CPAA или ICAA. ICAA според мен е нещо като съответствие на нашия Институт на дипломираните експерт счетоводители, което си е доста сериозно ниво и предполагам и изискванията им са по-високи.
Проучил съм въпроса за CPAA, където така или иначе смятам да се assess-вам за емиграция - те са и най-голямата организация (като членове) от трите, което предполага, че ще са най-разпознаваеми от евентуалните работодатели. На сайта им: http://www.cpaaustralia.com.au/cps/rde/xchg/cpa-site/hs.xsl/pd-cpa-program-foundation-level.html е описано какви са стъпките за членство - първо се минава assessment за квалификацията, който е доста подобен на този за емиграция (поне документите, които изискват са едни и същи). След това оттам определят кои дисциплини ти се признават и за кои ще трябва да се държи изпит към Pearson VUE. За мое щастие единствения изпитен център в България е във Варна. Процедурата изглежда бавна, тромава и скъпа, но може би е най-добрия вариант.
За всеки случай съм пуснал запитване и към SeekLearning, към които ти си постнала линкове, за да разбера колко струват техните курсове - когато получа отговор, ще пиша отново.
EDIT: Да допълня какво ми отговориха от SeekLearning - за курсовете за Certificate IV има такса от почти 3000 долара. Има и изискване да си в страната, за да се запишеш за курс, който дава степен на образование. Според мен тези Certificate IV курсове не са такива, но все пак за потвърждение реших да попитам, но така и не ми отговориха - може би съм им станал безинтересен, след като не отговарям на условията им, знам ли.
От кореспонденцията научих нещо друго интересно - когато си австралийски гражданин, имаш право на VET Fee Help, което представлява безлихвен държавен заем за обучение, който не връщаш на държавата докато не се завърнеш в страната (?) и не започнеш да изкарваш повече от 49 хил. долара годишно (границата им на бедност може би?). Не съм проучвал по-подробно, тъй като съм доста далеч от австралийско гражданство :) .