Отг: трудов стаж в област различна от образованиет
Здравейте отново !
понеже този въпрос (трудов стаж разичен от образованието) е основното ми притеснение,
направих различни проучавания. Установих следното:
- В Австралия, съответната организация ACS си има специална методика по точно този проблем, защото в IT областта е съвсем обичайно явление в световен план, да си завършил нещо друго, а да попаднеш и да се развиеш в ИТ среда. Та ACS си има специална схема наречена RPL (Recognition of Prior Learning). Чрез тази схема може да получиш приравняване на уменията натрупани през трудовия стаж към някоя от официално утвърдените специалности.
Като се зачетох подробно в методиката, открих нещо, което вероятно тълкувам по начина който ми се иска, но пише следното: "някои сертификати могат да бъдат признати като еквивалент на AQF Diploma"
прегледах списъка, и открих MCITP (Microsoft Certified IT Professional).
Дадох си сметка, че всъщност аз точно това работя последните 10 години, и ще изкарам изпита без затруднения, та взех че почетох малко (3 учебника от по 1000 страници :) ) и в рамките на 3 седмици, всяка седмица се явявах на изпити и в резултат съм вече сертифициран MCITP :)
Позамислих се още и реших че сега ми е времето, точно съм набрал инерция в ученето и след още две седмици взех че сертифицирх и Cisco CCNA :)
След това се свързах с различни миграционни посредници задавайки един и същ въпрос, а именно:
"Има ли сходна на австралийската методика, мога ли да разчитам, че с помощта на агент ще получа подобно на австралийското оценяване"
една консултантска фирма ми отговори:
- да, разбира се, цената е $1300 NZD
естествено веднага отговорих с въпрос:
"-ама има ли такава практика, мога ли да разчитам че с моите 11 години стаж, една камара изкарани обучения, референции от работодатели и 2 сертификата ще получа положителан оценка от NZQA?"
и все още няма отговор...
Извинявам се за дългия пост, но как мислите? имам ли някакви шансове или ще трябва да се преориентираме към Австралия? Това ще означава, че ще трябва да се явя отново IELTS защото една от оценките ми е под 7 ...
ПП: И още един въпрос, жена ми все още учи за IELTS, но когато изкара (надявам се) overall 6.5 и може да играе ролята на основен кандидат, и при хипотетично получаване на виза, тя ли трябва да е първият който ще влезе в НЗ? Възможно ли е партньора да взезе и да си търси работа, а основният кандидат да си остане да гледа детето още известно време?