Дойде и времето да се подава за гражданство. Жителската виза беше с начална дата 11 март 2011 г, като с Иван влязохме на 31 май 2011. По правило 5г след като си придобил правото на неограничен престой в страната, имаш право да подадеш. Естествено има и по-конкретни изисквания за брой дни прекарани всяка година и минимум брой дни през последните 5. Калкулацията не е много лесна и затова направих една екселска табличка, в която по входящо/изходящите печати и визи в паспортите успях да обобщя броя дни, през които съм бил извън Нова Зеландия. Заветната дата, на която се оказа, че мога да подам за гражданство беше 19 февруари 2016. Необходими документи: формуляр, акт за раждане, две снимки, обяснения за минали прегрешения, английски.


Формулярът се попълва лесно и бързо - няма уловки или кой знае какви подробности. Акт/удостоверение за раждане не успях да намеря из документите си в НЗ (къде ли съм го дянал?) така че помолих баща ми да ми прати един екземпляр на ръка написан от 1985г., който най-вероятно е трябвал за записване в училище. Да не говорим, че презимето на баща ми е сгрешено и ЕГНто ми липсва - дано не ме върнат заради това. Иначе си има всички останали реквизити, "Народна република България", печати, държавна таксова марка :) Миналите прегрешения са само арестът в САЩ, няколкото фиша в България - за превишена скорост и минаване на червено, и два в Нова Зеландия за превишена скорост (с майка ми на именния ми ден).


Въоръжен с това се обадих за час в Министерство на вътрешните работи в клона на няколко минути от работа и ми беше дадено на 10 март 2016. В уреченото време бях там с документите. Оказа се, че съм забравил сертификата за смяна на името в Нова Зеландия, та разпечатах неофициално копие. Попаднах на много мила жена, която прегледа документите, направи фотокопия и ме помоли да изчакам 10 минути, докато вкара информацията от формуляра в компютъра. За сертификата за смяна на името каза, че може служебно да го провери (службата за смяна на имената е в същото министерство), удостоверението за раждане могат да си го преведат (срещу $75, което ме освобождава от нуждата и времето аз да се занимавам) и така. След като въведе информацията и платих, тя отпечата потвърдително писмо, че документите са приети. Обясни ми, че ще ги проверят за две седмици и ако всичко е наред ще ги изпратят на министъра за подпис. След като това мине, ще ми назначат дата за церемония някъде в Окланд. Целият процес мисля, че няма да отнеме повече от 3 месеца, така че се надявам за рождения ми ден през юни да имам заветното гражданство!