В България смених три банки докато стигна до настоящата, в САЩ опитах да сменя банка и съм доволен, че НЕ го направих (в същата банка съм от 1999 г), но ето че дойде момент да сменя банката в Нова Зеландия. Причините са основно две.

Икономическа отговорност: Банкирах с Уестпак, която е австралийска банка (да ме прощават колегите-емигранти от Австралия), но като прочетох че е изнесла няколко милиарда печалба към банката-майка в Австралия ми стана малко неприятно. Вярно е, че дава работа на стотици новозеландци, и не съм имал никакви проблеми с тях, но е факт, че обезкървяват в особено големи размери НЗ икономика. И другите големи банка - също. Като се порових малко се оказа, че ситуацията е подобна на БГ - в БГ има 2 банки с БГ капитал: ПИБ и ЦКБ, а в НЗ са: Кивибанк и ТСБ Банк (дали има нещо общо с нашата безславно фалирала Турист-Спорт-Банк).

Личен интерес: Прегледах и двете. Оказа се, че ТСБ (която в рекламата по телевизията твърди, че е "най-препоръчваната" - какво значение има това твърдение??) е прекалено скъпа и "дървена", разбирай "традиционна" банка, с месечни такси за разплащателните сметки, без нормално електронно банкиране, високи лихви, недоразвита клонова мрежа и т.н. Но Кивибанк се оказа точно като старата "Пощенска" в БГ (старата, защото всичко се промени като я купиха византийците). Кивибанк има в почти всяка поща, имат чудесно интернет банкиране, много ниски такси (по-ниски от Уестпак), хубаво обслужване и не на последно място - удобна процедура да си прехвърлиш всички сметки и автоматизирани плащания. Отнема около месец, но освен един подписан формуляр, че ги оторизираш да направят прехвърлянето, с нищо друго не се занимаваш. Те се свързват с бъдещата ти бивша банка, виждат на кой кога плащаш, свързват се с тях и правят прехвърлянето.

Моето завърши миналата седмица. Вече заплатата си я превеждам там и плащанията се извършват от тях. Имат още една много удобна и евтина услуга. Ако искаш да прехвърлиш лири във Великобритания, австракийски $ в Австралия или щатски $ в САЩ, плащаш само НЗ$20 и те правят директен депозит в сметката - това не е превод и не минава през СУИФТ. По този начин се избягват всички други такси, включително и при получателя. Супер удобно и евтино! Продължавам да разучавам възможностите, но като чета независими източници се оказва, че наистина Кивибанк е една много добра и удобна банка. И не на последно място - новозеландска.