Здравейте,

на 3-ти Декември се роди Нина Дамянова. Яни и малката Нина са добре. Вече си ги прибрах в къщи и свикваме на новия ритъм. Сега ще разбираме малко по малко колко семейно ориентирана е Нова Зеландия.

Като цяло сме доволни от подготовката за нови родители и подкрепата от специалисти и институции. Още при потвърждение на бременността се записахме при акушерка и имахме редовни прегледи с нея, които зачестяваха с времето. По пътя развихме интерес да си "мерим" акушерките с други бъдещи родители. Нашата акушерка, Прю, е най-добрата и не вярвайте на никой, ама никой друг, който би казал, че неговата е по-добра

Посетихме 4-ри седмичен курс за бъдещи родители "antenatal class". Там се запознахме с други бременни двойки. Водещата акушерка ни разказа възможните сценарии за раждане, говорехме какво да подготвим и ни разведе из залите за раждане. Като цяло подходът на курсовете беше доста директен и реалистичното представяне на очакванията ни помогна да се подготвим добре.
Може би най-голямото утешение дойде, като видяхме другите колко (не) са на ясно какво да очакват и че ние всъщност имаме добра база.

За самото раждане разчитахме на подкрепата на акушерката. Имахме възможност да направим раждането в къщи, но предпочетохме да сме в болницата. По препоръка на Прю бяхме в къщи, доколкото можем, за да сме в позната атмосфера, ако тръгне да отнема много време.
В нашия случай нещата се развиха много бързо. Прю дойде да ни види и отидохме към болницата. 4 часа по-късно натурално се роди Нина. Всичко на всичко акушерката беше със нас и една жена минаваше от време на време да види дали имаме нужда от нещо. Имаше доктори на разположение да се включат при нужда.

След раждането ни дадоха форма, която трябва да попълним и изпратим онлайн, че да именуваме бебето.

Сега сме под наблюдението на акушерката и прегледите се разреждат. Мисля че сме с нея до 6-тата седмица, после ни поема програма за подкрепа на нови родители за 3-4 месеца, след което минаваме под грижата на личен лекар.

Подкрепата от държавата е 80% от осигурителното заплащане в рамките на 16 седмици. Частните ясли започват от 6 месеца, така че всяко ново семейство трябва да покрие поне 2 месеца без финансова подкрепа, преди майката да има възможност да се върне на работа.

Имаме светли примери пред нас да водят пътя, така че сме спокойни. Краси, чудех се дали на шоколадовата рибка мога да уловя снапър или трябва да ходя отсреща до Нива?

поздрави,
ХрЯНи

Снимки - http://1drv.ms/1lKL9ZI

.