Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

    Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

    Здравейте,
    имам нужда от вашият опит и съвет по въпрос типичен за България, но безкрайно нетипичен за Австралия.
    Предстои ми асесмънт от Ветасес за професията Recruitment consultant. От 02.2011 работя в нормална фирма, която ме осигурява и плаща по нормален начин. Имам си фишове, банкови извлечения и каквото щеш. Обаче! Преди това съм работила в малки фирми, които са ме осигурявали на минималната за професията, която пише в договора ставка, и са ми плащали на ръка. Тъй като това е много често срещана в БГ-то ситуация, искам да ви попитам дали някой от вас е успял да докаже успешно такъв опит?

    Попитах Ветасес какви документи искат за доказване на стажа и ето техния отговор:
    8. One of the following forms of evidence of paid employment for each employment to be assessed:
    a. Payslips (ideally the first and the most recent)
    b. Payment Summaries for taxation (bearing company and applicant name)
    c. Taxation Records of Assessment (bearing company and applicant name)

    Чудя се последните 2 какво означават? Дали са релевантни на нашите служебни бележки за доходите?

    Благодаря ви предварително!

    #2
    Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

    Здравей,

    Според мен НАП могат да ти издадат документ (Taxation Records of Assessment), в който да се виждат сумите внесени от работодателят (Име, ЕИК) и твоите име и ЕГН.

    В моята скромна практика с международни счетоводни термини Payment Summaries for taxation - представлява нашата добре позната сл. бел. по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ, която се прилага към ГДД на физическите лица. В нея подробно се описват сума Бруто, удържани осигуровки и удържан ДДФЛ.

    Ако не можеш да се сдобиеш със сл.бележка - поискай от НАП да ти издадат спавка по ЕГН за внесен осигуровки от работодатели за периода ХХ.ХХ.ХХХХ до ХХ.ХХ.ХХХХг. Ако се размрънкат кажи, че имаш проблем в НОИ и ти се разминават данните; щото нещо си и не могат да ти изплатят болничен, например.

    Дано съм бил полезен!

    Поздрави и успех!

    Comment


      #3
      Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

      Да споделя и аз малко опит в тази насока.

      Тъй като при мен има доста работодатели за последните 14 години и разбира се не можах да намеря всичките си договори се наложи да се обърна към НАП. Там разбира се е пълен ХАОС. Подадох молба за издаване на справка. На няколко пъти обясних на Деловодителката,че ми трябва бележката за доказване на стаж пред настоящият ми работодател. Тя взе да ми развива теории, че ако работодателя ми искал, можел да провери сам. Както и да е. Това го отбих като въпроси. В края на краищата и показах,че за какво ми трябва справката си е моя работа и не съм длъжен да и давам отчет.

      Така. След една седмица си получих справката. МЪКА. Такъв хаос не съм виждал дори в тетрадка на първокласник. Значи справката започва с 2001, после скача на примерно 2005, следва 2006. После скачаме на 2010. После пак на 2007 и така до края. За човек, които е запознат с трудовата си биография ми бе изключително да хвана някаква логика в разпечатването. Разбира се - попитах.

      На въпроса ми - "Защо нямам за няколко години справка" - отговора беше: "Сигурно сте работили в секретна организация" !!!! Шок и недоумение. Опитах се да обясня,че няма такова нещо - но жената си знаеше нейното.

      Така, отказах се.

      Нов въпрос - " Защо е разбъркана справката, за да е трудно да се разбере ли" - отговор " Ами, системата така я изкарва"!!!! Пак недоумение у мен. Пак питам - е не се ли маркира срок на справката и печат. Отговор - " Не, по-сложно е" !!!!

      И така. Тук вече тотално се отказах да споря с нея. Това е като да се опиташ да убедиш радиото за нещо. No way!!!

      Искам да уточня, че това се отнася за Бургаското НОИ - в другите градове може да са по-начетени.

      Да ме извинявате, ако някой тук работи в тази Hi-Tech организация.

      Както и да е. С превода успях да направя някаква хронология, така,че да се разбере за какво става реч.

      Явно е било успешно, понеже СО нямаше въпроси.

      Само като идея - за да улесня СО направих списък на предишните ми работодатели. Пример:

      1. Company "XYZ" - start date ............. finish date .................
      Position: ................................
      Evidences of the experience:
      a) Copy of the contract
      b) Payslips
      c) Reference Letters
      d) NSSI reference

      2. Company "WER" .....


      за различните работодатели се постарах да събера колкото се може от по-горе посочените точки. За някои имах само payslips и reference letter, за други само справка от NSSI и copy of the contract. Но винаги гледах да имам поне 2 доказателства.

      Това е. Ако някой ще взима справка от НОИ - да знае,че ще отнеме поне седмица ... ако всичко е наред. А да ... и това "удоволствие" струва 3,60 лв :-)

      Но както казват - за толкоз пари - толкоз :-)

      Дано съм помогнал.

      Поздрави,
      Jorje

      Comment


        #4
        Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

        Jorje,
        да те питам за документите които си изброил; прави ли им нотариално заверено копие на всичките и след това превод или само превод на Английски?

        Поздрави
        iHerb.com

        Comment


          #5
          Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

          Exilebg,

          някои от Договорите си бяха на английски направо и затова само ги сканирах и пратих. Имах един само на BG и него го заверих нотариално и го преведох.

          Payslips - от интеренет банкиране - изкарах разпечатка на ENG и я сканирах. Отделно имах няколко стари бележки за заплати - пак заверени и преведени. Отделно си изкарах от банката на място при тях разпечатка за всички движения по сметката ми от 2006 насам ( толкова можаха назад от банката да ми дадат). Там маркирах с маркер ( Highlighter -както казва Ники) еднаквите суми, за да си личи, че съм получавал заплатите си и че има движения. Отделно то си пишеше от кого са на ENG.

          Хубавото беше, че от банката ми го разпечатаха, подписаха и подпечатаха ( всяка страница - 19 бр) и то безплатно. Това и аз не го повярвах, ама служителката ме зарибяваше за кредитна карта. За информация - не си я поръчах :-) но и дадох да повярва,че ще я взема :-)

          Reference letters - те си бяха направо на ENG. Не съм ги заверявал. Само сканиране и пращане.

          NSSI - тази цялата справка я заверих и преведох.

          Не знам - може да съм се престарал, но нямах опция за грешки.

          Ако има нещо друго неясно - насреща съм.

          Поздрави и успех.

          Jorje

          Comment


            #6
            Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

            Благодаря за изчерпателният отговор засега всичко е ясно.

            Поздрави
            iHerb.com

            Comment


              #7
              Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

              Здравейте, аз съм работила основно на граждански договори и са ми плащали на ръка... А там, където с ами плащали по банков път, фишове нямам, освен ако не си изкарам банково извлечение.
              Изкарах си справката от НАП, пълна мъка - 22 страници... Таблици, цифри, не знам кой би я разшифровал просто. Едиственото, което мога да ви кажа, е че съм се снабдила с Уп2 и УП3 за трудовите си договори - там пише от кога, до кога си работил и на какви пари,а също и на каква длъжност.

              Comment


                #8
                Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

                Здравей dteneva,

                За случаите, когато са ти плащали по банков път - в банката могат да ти дадат извлечение. Примерно за последните 10 или 20 движения. Отделно могат да ти разпечатат справка за 6-7 години назад. Така,че това ще ти свърши работа. После си я легализираш ( нотариално заверена) и превеждаш справката.

                За справката от НАП - иди при НОИ. Те би трябвало да ти издадат такава подробна справка. Струва 3,60 лв ( макар,че за резултата от тях и това им е много). И при мен справката беше пълен хаос - затова си я заверих, а преведох само тези части, които на мен ми вършеха работа, по начин - разбираем за трети страни.

                Сумираш всичко и пращаш. Прегледай си нещата преди да ги пратиш, за да си сигурна,че на теб ти е ясно и разбираемо.

                Ако има нещо неясно - питай. Ще отговаряме с каквато информация можем.

                Поздрави и хубав ден.

                Jorje

                Comment


                  #9
                  Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

                  Аз да кажа ние как доказваме договорите на Иван. Отидохме в НАП и от там попитаха каква справка ни трябва - за данни за осигуряването или трудови договори. Първата справка (данните за осигуряване) беше около 4-5 страници с много цифрички - предполагам за това говорите вие. Ние решихме да не я изпращаме - ако искат още доказателства - ще им я пратим. Обаче преведохме и изпратихме другата - там са описани само договорте по които е работил - за фирма 1 от дата - до дата и май имаже сумата на която е осигуряван и това е на 1 ред. И справката със всичките договори (трудови и граждански) беше само 1 страничка - защото има само 5-6 договораза целия си работен стаж. Може да се пробваш да си изкараш такава справка. За сега кейс офисъра ни (за НЗ) не се е оплакал, че иска още документи.

                  Comment


                    #10
                    Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

                    Написано от DanyGod Виж мнението
                    Аз да кажа ние как доказваме договорите на Иван. Отидохме в НАП и от там попитаха каква справка ни трябва - за данни за осигуряването или трудови договори. Първата справка (данните за осигуряване) беше около 4-5 страници с много цифрички - предполагам за това говорите вие. Ние решихме да не я изпращаме - ако искат още доказателства - ще им я пратим. Обаче преведохме и изпратихме другата - там са описани само договорте по които е работил - за фирма 1 от дата - до дата и май имаже сумата на която е осигуряван и това е на 1 ред. И справката със всичките договори (трудови и граждански) беше само 1 страничка - защото има само 5-6 договораза целия си работен стаж. Може да се пробваш да си изкараш такава справка. За сега кейс офисъра ни (за НЗ) не се е оплакал, че иска още документи.
                    Понеже днес жената обикаля от НАП на НАП, препращаха я до НОИ и се сблъсква с некомпетентността на служителите които работят там, искам да добавя точните имена на тези справки:
                    1. СПРАВКА ЗА АКТУАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА ТРУДОВИТЕ ДОГОВОРИ
                    2. СПРАВКА ЗА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ (ПО ДАННИ ОТ ДЕКЛАРАЦИИ ОТ НАРЕДБА Н-8 КЪМ КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ЗА ПЕРИОДА ОТ ххх ДО ххх)

                    Регистърът на трудовите договори е в НАП - там е мястото за тези справки. Ако сте от София - в клона на НАП който покрива вашата адресна регистрация.

                    Comment


                      #11
                      Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

                      Всички фирми в България са задължени да издават УП2 и УП3 по чл.128а ал.1 и ал.3 от Кодекса на труда в рамките на 14-дневен срок от искането /календарни/. Пишете Искане за издаване ... и го подавате във фирмата, ако откажат и не Ви издадат тези документи, отивате в НОИ /трябва да се обадите и да питате в коя стая/ и показвате искането, ако е истекъл срокът, назначават проверка и следва административно наказание за фирмата...при мен след 16 дена не ми бяха издали УП2 и УП3 - звъннах в НОИ и още на другия ден фирмата ми издаде тези документи... тях ги преведох и ги приложих за доказване на трудов стаж за Australia Engineering.

                      Във фирмата преводач искаха да ми превеждат документи издадени само от НОИ, обаче от НОИ ми казаха, че за чужбина няма такъв вариант /да издадат документ за трудов стаж/ и в крайна сметка само с превод на УП2 и УП3 се доказа стажът ми.

                      Comment


                        #12
                        Отг: Как да докажем опит, за който нямаме фиш?

                        НОИ имат сайт, където може да си извадите някои справки:

                        Национален осигурителен институт, бул. „Александър Стамболийски“ 62-64, София, България; Контактен център на НОИ - 0 700 14 802; Електронна поща: noi@nssi.bg.




                        Влиза се с 12-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите (НАП). ПИК се издава само на място в офиса на бул. Стамболийски:

                        Централно управление на НОИ
                        гр. София, 1303, бул. "Александър Стамболийски" № 62-64
                        Телефони
                        • 0700 14 802

                        noi@nssi.bg
                        Last edited by pooh06; 16-05-16, 18:27.
                        "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

                        Comment

                        Working...
                        X