Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оценка на шансовете Fluff

Collapse
X
 
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

  Оценка на шансовете Fluff

  Здравейте!
  Най-сетне, след обръщане на интернет пространството с краката нагоре намерих къде да задам всичките си много въпроси относно мераците ми за образоване/работа в НЗ. Имам още доста път да извървя до подаването на документи за каквото и да било, но искам да съм подготвена. Благодаря предварително за отделеното време.

  #2
  Re: Оценка на шансовете Fluff

  Добре дошла

  Би трябвало да си добре подготвена вече, ако си успяла да обърнеш целия интернет. Това естествено на шега. Ще се радваме да отговаряме на въпроси. Използвай шаблона да се представиш по-подробно.

  Comment


   #3
   Отг: Оценка на шансовете Fluff

   Прецакал ми се е постът. Имаше доста подробно описание... I swear. Както и да е. На ново.

   1. 24г.
   2. Инженер - бакалавър + магистър
   Завършила съм бакалавър „Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи“ в ТУ Варна. В момента пиша магистърска дипломна работа по специалност „Siemens PLC технологии за управление“(дай боже до януари ще съм се дипломирала).
   Прегледах на дълго и на широко форумът и намерих едни младежи които са завършили почти същото като мен, но в Габрово – Дани и Иван. На 99,9% съм сигурна, че дипломата ми за бакалавър ще бъде оценена като при тях(това си го изкарах от тяхната темичка):

   „Qualification 1: Bachelor degree in Automation, Information and Control Systems
   Awarding Body: Technical University of Gabrovo, Gabrovo, Bulgaria
   Date of Award: 2004
   Standard Programme Outcome: 4 years full time
   Comparative Assessment Outcome: A Bachelor of Engineering (Honours) degree at Level 8 (480 credits)
   Your Bachelor degree in Automation, Information and Control Systems from the Technical University of Gabrovo has been compared to a Bachelor of Bachelor of Engineering (Honours) degree at Level 8 (480 credits) here in New Zealand. This is a specified outcome. This means NZQA recognises your qualification as substantially similar in learning outcomes, focus, content and intent to the New Zealand qualification listed in the assessment outcome.“

   Разликата между това което е оценено и това което аз съм завършила е много малка, понеже промениха специалността когато аз започнах да уча. Разликите в учебният план и кредитите които се получават са незначителни.
   Що се отнася до магистратурата… Специалността ми е изградена от Siemens Bulgaria и в краят на обучението си получавам сертификат удостоверяващ, че мога да работя с апаратурата на Siemens. Със сигурност няма да намерят нещо което да съвпада, но мисля че ще мина за Level 9. По кредити е подобна на тази на Иван:

   Qualification 2: Master of Automation Engineering
   Awarding Body: Technical University of Gabrovo, Gabrovo, Bulgaria
   Date of Award: 2006
   Standard Programme Outcome: 1 years full time
   Comparative Assessment Outcome: A master’s degree at Level 9 (120 credits)
   Your Master’s degree in Automation Engineering from the Technical University of Gabrovo has been compared to a master’s degree at Level 9 (120 credits). This is a generic outcome. This means that while there is substantially similar in structure and learning outcomes to a New Zealand qualification there is not a current New Zealand qualification at this level that is substantially similar in focus, content and/or intent“

   3. Имам стаж като Programmer Analyst (професия в LTSSL) 1г. и 3м., но както виждам този стаж няма да ми бъде признат. Започнах работа веднага след завършването на бакалавърската степен. Особеност за стажът ми е, че и двете степени (бакалавър и магистър) изискват практика по специалността. Така поне част от стажът може да бъде зачетен (надявам се).

   4. IELTS-a предполагам ще се справя с около 7-8, по оценка на учителят ми по английски в университета.


   Дори по някакво чудо да стигна до изкарването на работна виза мисля че няма да се класирам понеже не мога да докажа финанси за първоначалното ми пребиваване там. Прочетох някъде из форумът, че и това е изискване. За жалост нямам апартаменти за продаване. Зависи от сумата. Но … и сам воинът е воин.

   Може би най-подходяща за мен виза ще е Silver Fern Job Search Work Visa.


   Criteria you must meet:
   1. You must genuinely intend to find long-term skilled employment in New Zealand.
   2. You must have a recognised qualification, and if you’re trade qualified, 2 years’ work experience.
   3. You must have at least NZ $4,200 for your stay.


   Другата ми питанка е - PhD в НЗ? За този аспект няма толкова много информация като за кандидатстването за работа. Нещата които успях да разбера са две:

   1. Гледат се оценки от последната завършена степен. Моите от магистратурата са 6,00 до тук. Само дипломната ми остана, но ако не изкарам 6 на първо явяване ще ходя на второ. Няма да се дам без бой!
   2. За докторантура трябва преподавател, който да има желание да работи с мен. Това честно казано ми се вижда непосилна задача.

   Ако някой може да хвърли светлина по въпроса много ще се радвам.
   Last edited by Fluff; 27-10-17, 13:13.

   Comment


    #4
    Отг: Оценка на шансовете Fluff

    Не знам за работната виза, според мен гледай обяви, подавай св-та и кавър летърс, и чакай да се обади късмета от някъде. Никога не се знае. Особено ако е тясна специализацията ти и опита. Нищо не ми говорят специалността ти, нито работата ти, затова не мога да дам съвет там (аз съм в социалната сфера).

    Относно PhD - не знам защо си мислиш че е невъзможна каузата. Голям брой от студентите в НЗ са чужденци. Разгледай всички университети и най-вече тези които предлагат докторантури - не са много и няма да ти отнеме дълго време.
    После тръгваш и четеш изисквания на програмите, които те интересуват. Обикновено се пише research proposal, но пак казвам не съм запозната с твоята сфера, и се праща заедно с целия пакет документи. Преди да го направиш обаче трябва точно да обърнеш нет-а за всичко, което можеш да намериш като публикации и рисърч на преподавателите във факултета, за да можеш да напишеш стейтмънта си така че да е привлекателен за някой от тях - сходна рисърч сфера, теоретична основа, такива неща.
    Често училищата имат и call for applications където преподавателите си казват направо какви PhD студенти си търсят.

    Comment


     #5
     Re: Оценка на шансовете Fluff

     Визата сребриста папрат е малко като бялата лястовица - за 5 мин от отварянето се заемат всичките 300 места. И сървърите обикновено пропадат по това време. Някой от НЗ (физически близко до сървъра) би било добре да се опита да подаде от твое име в минутата на отваряне, и да се моли да има късмет.

     Докторантурстване - ще ти кажа аз, защото се занимавах с нещо подобно (но мисля да прекъсна или да се откажа - по лични причини). Хубавото е, че чуждестранни докторанти:
     1) могат да получат стипендия
     2) плащат такса като местни студенти (около НЗ$6К / годишно, което е направо без пари - наполовина на домашната такса за магистратура, ако не се лъжа, но може и да се лъжа).
     Да, ще ти се наложи да се свържеш и да ухажваш някой преподавател (не в този смисъл ), с който да работиш. Ето ти 2 линка от Окландския университет:

     https://www.findathesis.auckland.ac.nz/ - тук ще видиш преподавателите и по какво им се ще да работят

     https://www.auckland.ac.nz/en/study/...-students.html

     Това би трябвало да ти даде начален тласък.

     Comment

     Working...
     X