Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имотно-правен казус

Collapse
X
 
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

  Имотно-правен казус

  Историята е следната:
  Жилището, в което живеем от месец и малко е в близост до друга сграда (няма и един метър между двете), която сграда се оказа днес (за нас е ново) ще бъде събаряна и на нейно място ще бъде построена нова. Това хубаво, но:
  1. От агенцията за недвижими имоти не са ни го споменали изобщо при първоначалния оглед и последващите ни договорки. Няма го като клауза в договора. Спестена ни е много важна информация, защото освен шум ще има и прах, съответно аз не съм ОК с това и ако го знаехме нямаше да наемаме, предплащаме (което също в договорът пише,че не може да предплатим повече от две седмичен наем).
  2. По време на инспекцията от страна на строителната компания, която ще извършва реконструкцията на съседната сграда днес ние е трябвало да бъдем уведомени,че трябва да осигурим достъп за извършване на инспекция (dilapidation inspection), както са били уведомени другите живеещи тук и собственика. Влизането в жилището на някой било то наемател без знанието му за мен е взлом. Тук това така ли е?
  3. Какво може да се направи в този случай - било от наша, било от страна на агенцията за недвижими имоти.
  За протокола - това за реконструкцията е било ясно преди години още, не е от месец информация.
  Аз живея в постоянен филм без значение от географската ширина


  Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

  #2
  Отг: Имотно-правен казус

  Струва ми се, че имате основание да предоговаряте дипломатично или да потърсите правна помощ. Интересно ми е Ники какво би направил в подобен случай?

  You have a right to privacy and quiet enjoyment of the
  premises you are renting. Your landlord, agent or
  anybody else acting on their behalf must not interfere
  with your reasonable peace, comfort and privacy.

  ref. http://www.fairtrading.nsw.gov.au/mo...or_tenants.pdf

  http://www.fairtrading.nsw.gov.au/ftw/Tenants_and_home_owners/Renting_a_home.page?

  http://www.fairtrading.nsw.gov.au/ft...mplaints.page?
  Last edited by pooh06; 21-10-16, 20:52.
  "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

  Comment


   #3
   Re: Имотно-правен казус

   1. Според мен са спестили материален факт, който би повлиял на намеренията ви да наемете, особено ако сте с малко дете и т.н.

   2. В сгради с апартаменти ключове имат собствениците от своите апартаменти, домоуправителят (от всички апартаменти). В НЗ могат с най-малко 72ч писмено предупреждение да влизат на оглед с или без присъствието на наемателите. Обикновено е с договорка да са там наемателите и предупреждават седмица-две, но имат право. Както и имат право да влизат и без предупреждение в екстремни случаи (примерно съмнение за спукана тръба, пожар и т.н.)

   3. Говорете с агенцията и кажете, че предвид обстоятелствата, искате да знаете дали е трябвало да ви уведомят за предстоящата дейност и дали са знаели за нея. И че искате да се изнесете от апартамента (ако наистина го желаете) по взаимно съгласие - като си кажете доводите. Бих препоръчал да се напише писмо, да се разпише, да му се направи копие и да се изпрати до агенцията с обратна разписка и срок да отговорят 10 работни дни. Директно ги питайте: знаехте ли? по закон трябваше ли да ни уведомите? според етичните правила на каквато е асоциация на агенциите за недвижими имоти трябваше ли да ни уведомите? имаме ли право по взаимно съгласие да прекратим договора с предизвестие и без неустойка? при неудовлетворителни отговори на предишните въпроси, кое е state authority, което ви регулира и към което можем да се обърнем за съвет или оплакване?

   Да е ясно, че искате отговор писмено на ВСЕКИ поставен въпрос.

   Знам, че в Германия не вземат наем докато трае реконструкция в близост, но тук сме в апашки държави.

   http://www.austlii.edu.au/au/legis/n...10207/s26.html (виж алинея 1)

   http://www.austlii.edu.au/au/legis/n...10207/s50.html (виж алинея 3)
   Last edited by NikiG; 21-10-16, 22:02.

   Comment


    #4
    Отг: Имотно-правен казус

    по т.1 - с дете сме, да
    по т.2 - само ние не сме били уведомени, всички други са знаели. Запознахме се по този повод със собственика, защото тя знаеше. Ако ни бяха казали щяхме да си спестим една истерия от страна на детето, че хора непознати са влизали в стаята й.
    по т.3 - писахме им вече, но предвид Петък вчера, отговор най-рано в Понеделник. Със сигурност са знаели, защото говорихме със съседите, които отдавна знаят,че това ще се случи. Не са ни казали поради незнайно каква причина, вероятно защото нямаше да се съгласим.
    По принцип не искам да се изнасяме, защото вече сме записали детето в училището, в който кечмънт план попадаме. Ще видим...

    Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

    Comment

    Working...
    X