Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ходене по интернет мъките – част 2

Collapse
X
 
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

  Ходене по интернет мъките – част 2

  Искам да помоля за съвет, най-вече българите живеещи от повече време в Австралия, как да се разправя / осъдя един интернет доставчик.
  От година и нещо съм абонат на TPG. Когато сключвах договор с тях за старата ни къща, нямах никакви грижи – за 2-3 дни го пуснаха. След това 1-2 пъти използвх къстъмър сървиса – пак бяха ОК. Реших, че съм доволна (доколкото човек може да е доволен от интернета в Австралия) и че ще продължим с тях и в новата къща. Дадох заявка, като им казах, че съм стар и лоялен клиент и ако искат да ме запазят трябва да махнат таксата от 100 долара за инсталация. Те се съгласиха охотно и речено сторено, зачакахме пускането на интернета, което се случва според договор между 5 и 20 работни дни!
  Получих нотификация, че инсталацията ще бъде направена на 15.09 – 18 дни след даването на заявката! Преглъднахме и заживяхме в интернет излолация за 2 седмици. Получих смс, че трябва да има човек в къщи между 1 и 5 часа на 15.09 по време на инсталацията. Краси си взе почивен ден, губейки заплатата си за този ден, защото е контрактор.
  Така се случи, че аз се разболях и трябваше да посетя лекар този ден. Записах си час за 17.30, за да не пропуснем ИНСТАЛАЦИЯТА. До 16.30 нямаше ни кост, ни вест. Обадих им се и им казах, че в 17 ч, трябва да излезем. Те ми отговорха, че няма проблем и че не е нужно да сме в къщи, за да се случих инсталацията!
  На връщане от лекаря получих смс, че инсталацията не се е случила и че на следващия ден ще ме уведомят кога ще се случи! Напълно побесняла, въпреки че бях в почти коматозно състоние, заради тежката болест, която карам, им се обадих да ги питам какво означава това. Те, с цялата си наглост ми повториха съдържанието на смс-а. След определен брой „мили“ думи от моя страна, поисках да говоря със супервайзор. Вместо супервайзор, къстъмър съврвиса ми каза, че всъщност току що са получили рипорт от техника, че интернета е включен и че кога се прибера в къщи трябва да се обадя на техническия отдел, за да го настроим.
  Речено-сторено. Звъня на технически отдел, настройваме модема, но интернет – йок. Направихме процедурата още 3 пъти, като през цялото време „Техника“ ме уверяваше, че има интернет, той го вижда, че работи. Най-накрая ми каза, че вероятно модема ми, който е чисто нов, е дефектен и да си го проверя. Пак речено – сторено. Модемът беше проверен моментално чрез занасяне в къщата на приятел и включване в неговата TPG мрежа – работи!
  На следващия ден получих нов смс от TPG, гласящ, че имат MSD и заради това инсталацията на интернаета ще бъде отложена за 17 ОКТОМВРИ. Повтарям, защото първото прочитане остава в шок – 17 ОКТРОМВРИ.
  В този момент ми просветва, че всъщност вчера интернета не е бил пуснат от тях и че и къстъмър сървиса и техническия отдел са ме лъгали през цялото време!!!!
  Обаждам се и питам какво е MSD. Оказва се лишеното от съдържание Mass service disruption, което в една част от разговора означаваше, че имт огромен обем заявки и нямат човешки ресурс да ги изпълнят, но в края на разговора, с нарастването на моя гняв, започна да означава, че всъщност Телстра (компанията собственик на кабелната мрежа) има огромен технически проблем, който няма да могат да решат в следващите 31 дни...
  На въпроса защо след като интернета вчера е бил инсталиран според тях, след това е бил деинсталиран, за да бъде инсталиран 32 дни по-късно, естествено нямаше логичен отговор.
  Казах, че искам договорът ни веднага да бъде прекратен и ме прехвърлиха към Case Manager, който с най-безподобната наглост на света ми предложи, да не прекратявам договора, да изчакам още 31 дни без интернет, а те щели да ме обезщетят с една такса! Само да спомена, че докато чакам инсталацията, аз продължавам да им плащам такса, защото не съм нов клиет, а стар клиент с активна връзка. Т.е. това, което те ми предлагат като обезщетение е да не ми взимт пари за този месец, в който чакам за инсталация...
  Съжалявам, че стана толкова дълго описанието, но в крайна сметка аз и Краси намираме тази ситуация за абсурдна, обидна и несправедлива и искаме да си потърсим правата по реда на една правова държава. Някой може ли да ми даде съвет как да подходим? Благодаря!

  #2
  Re: Ходене по интернет мъките – част 2

  Много е накъдрена ситуацията и не знам как да помогна освен със съвет за много търпение. Нивото на обслужване по този край на света не е като в САЩ (или в Западна Европа) и няма кой знае колко възможност за обезщетение. Съдебната система предполагам както всички е достатъчно тромава и не предлага повече компенсация от неправомерната такса за липса на интернет.

  Можеш ли да видиш дали наистина е имало MSD? Защото ако да, техническия отдел може да вижда "пуснат" интернет, а такъв до теб да не достига. Времето за обслужване е много флуидно в момента поне в Нова Зеландия (извинявам се, че ще говоря от моя опит в НЗ), защото се инсталира оптичен интернет и заявките надвишават многократно капацитета на компанията за инсталация.

  Предполагам ще инсталираш (a/v)DSL. Ако да, той върви по медни проводници и ако в къщата има телефон, то ДСЛ теоретически би трябвало да е възможен без да се налага инсталация в дома. Ако инсталираш оптика, обаче, нещата вече стават много по-сложни. Като се обадих да поръчам ми казаха 5 работни дни, което беше преди повече от 2 седмици. Не очаквам нещо да се случи в близкия месец поне, защото 2 дни след инсталацията любезно ми обясниха, че кабелът трябва да мине през собствеността на няколко мои съседи (къщата ми е трета навътре в частна алея) и ще трябва да се иска тяхното съгласие. А дали и кога ще се получи такова, не се знае.

  И друго - компанията собственик и поддръжка на физическата инфраструктура, която трябва да извърши инсталацията е много вероятно отговорната. Веднъж инсталирана инфраструктурата, няма значение коя компания ще ти е доставчик - единствено цена и обслужване на клиенти (но не и качество на интернета) ще зависи от тях. Напиши какъв интернет чакаш в къщата, за да се опитам да ти кажа как да го провериш.

  Виж дали има някаква организация като нашия "Dispute Tribunal", която е като Комисия за защита на потребителите в България, само дето е с доста повече правомощия и си върши добре работата. За това, че не са дошли в уречения ден няма да получиш много състрадание, НО за заплащане на липсваща услуга и "misrepresentation of facts" ще може да искаш компенсация или най-малкото прекратяване на договор без да да дължиш неустойка.

  Comment


   #3
   Отг: Ходене по интернет мъките – част 2

   И аз от НЗ опит - няма как да ги изнудиш или да искаш повече отколкото могат да ти дадат на момента. За съжаление дори да имат нещо като диспут трибунал, то може да компенсира само загубени разходи (т.е. пари, които ти се е наложило да дадаш заради ситуацията). Нелепото в случая е, че те най-вероятно си изпълнават задълженията спрямо договора, а дори и да не са предполагам подписаните неустойки биха били минимални (като отстъпка да не плащате месец).

   Моя съвет е да поемете дълбоко дъх, и да помислите как бихте могли да си покриете нуждите докато го оправят (мобилен интернет). В последствие може да приемете предложението за безплатен месец, два което са ви дали и живот и здраве да се върнете към спокойствието на ежедневието
   Новозеландския позитивизъм има действието на българската неволя

   Заповядайте в работната ми страница във фейсбук - www.fb.com/hdd123

   Comment

   Working...
   X