Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наемане на жилище в Сидни

Collapse
X
 
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

  Наемане на жилище в Сидни

  дайте някакъв съвет за наемане на апартамент... в момента сме на шорт търм, даваме им две оз референции (едната от които сегашното жилище), плащаме им три наема напред + бонд, показваме солиден банк стейтмънт и накрая нищо?!? малко на дискриминация ми прилича, защото един имот го аплайнахме на една цена, след отказа го свалиха още!?! едната агентка каза, че защото сме с дете, това ако не е дискриминация не знам, да не говорим че има хора, които живеят в студио седем човека и три деца.
  задължително ли е да се отиде на огледа, за да аплайваш?
  търсим в източен събърб...


  Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

  #2
  Отг: Наемане на жилище в Сидни

  задължително ли е да се отиде на огледа, за да аплайваш?
  - да

  защото сме с дете
  - така е, но не е дискриминация понеже собственика има право да те хареса или не. Неофициално - да, дете/деца и домашни любимци са големи черни точки в апликацията ви. Официално - собственика не ви е харесал, нищо лично.

  Пробвайте gumtree, там собствениците директно си пускат обявите и няма да се занимавате с агенти.

  Comment


   #3
   Отг: Наемане на жилище в Сидни

   Предполагам ако имаш някакви спестявания може да откриеш сметка в някоя банка с цел кредитно досие, автоматични преводи за наема и документ за пред хазяина. Сигурността, че ще си получава наема редовно и няма да има проблеми според мен са основни мотивиращи фактори. Незнам как стои въпросът с договорите за наем. Оказва се, че в България е изключително трудно законово, без да прибягваш до услугите на ключари и охранители, да изгониш недобросъвестен наемател. Също така ако наемате жилище трябва да получите гаранции, че ще останете достатъчно дълго на константен наем + съответното продължение или предизвестие за освобождаване и условия за прекратяване на договора (пр. местите се в друг квартал, град, държава). Надявам се да разрешите бързо и успешно проблема - жилище в Сидни.
   "We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails."

   Comment


    #4
    Отг: Наемане на жилище в Сидни

    имаме две сметки - едната открита още от бг, другата от тук... тук не е така, не контактуваш със собственика на имота, а с агент, за един имот може и 20 кандидатури да има, попълват се едни безумни форми и ти искат ето тези неща (дано снимката се качи);
    имаме пробив в Нютрал Бей, нещо обаче кварталът не ни е по вкуса, имаме и опция за нашия си, но краткосрочно, което пак е схема... търсенето продължава...


    Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
    Last edited by benitabeni; 31-08-16, 14:46.

    Comment


     #5
     Отг: Наемане на жилище в Сидни

     Ако детето наближава 5 ще си вкарате автогол с тези напъни да останете в по-младежки квартал, дотогава може... считай че според местните необходимости (Анита ги е споменала в блога си) ти няма дори и да си помислиш за работа докато навърши минимум 7-8 а по-реално и 10-12. Разбира се всичко зависи от обстоятелствата ви.

     Comment


      #6
      Отг: Наемане на жилище в Сидни

      местните необходимости (Анита ги е споменала в блога си)
      Нещо не се сещам кой блог визираш...ако е за коментара ми за Centrelink - голямата далавера е ако си самотен родител на минимален доход, в момента в който единият родител започва да изкарва пари ще им сумират дохода и орежат помощите.

      При всички случай е най-добре финансово ако и двамата родители работят фул тайм от момента в който дето тръгне на училище (5 години). Има pre-school care и after care, Centrlink покрива 50% от таксите и определено не е толкова драматично. Има и парт-тайм опции за работа, но обикновенно не са в професионалните сфери (освен учителстване) и не са много добре платени.

      Останалото си зависи си от човека разбира се, приоритети, дали е по-важна кариерата или прекарването на максимално дълго време възпитавайки детето и тн.

      Идеята ми беше че младежки квартал + фул тайм работа x 2 е напълно възможен вариант НО зависи от конкретното семейство и приоритетите му.

      Comment


       #7
       Отг: Наемане на жилище в Сидни

       точно поради тази причина „бързаме”, за да може да я запишем на училище (нали се ходи само в кварталът, който живеем)... не съм се тръшнала да живея само тук, просто търсенето продължава...


       Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

       Comment


        #8
        Отг: Наемане на жилище в Сидни

        Това което имах предвид, е че тук се очаква детето да ходи на няколко извънкласни дейности - разпределени равномерно из седмицата, по-често след учлище но понякога и преди, да не говорим за "сериозните" мероприятия през уикенда свързани с тези през седмицата (дълъг разговор!) Към това като добавим и страшно-високите изискванията за възпитание и присъствие за рождени дни, здравословно хранене... родителството в ОЗ си е фул-тайм джоб!

        Ако изберете да лишите детето/децата от тези неща, разбира се е възможно да живеете "като в България" - в по-младежки квартал... ;-)

        Но моите наблюдения са че родителите с деца над 4 се местят масово към райони които са по-подходящи... разбира се една от големите причини за това е че тук се става родител доста късно. И също:
        - майките с 3 деца не работят
        - майките с 2 - в зависимост от ситуацията - напр. моята жена работи 3 дни, само и единствено защото нашите обстоятелства са такива към момента, че аз мога да споделя голяма част от натоварването - мъж под чехъл
        - при майките с 1 дете има по-голяма вероятност нещата да се нагласят за да работят след 7-8 годишнината на детето.

        Хубаво да знаете всички мнения.

        Comment


         #9
         Отг: Наемане на жилище в Сидни

         ... ок, това изречение с "лишаването" може и рязко да съм го написал, защото за нови мигранти е ясно че ще ви отнеме време за адаптация. На нас също ни отне време и всичко ставаше стъпка по стъпка да се предадем на безумията на местните очаквания за обгрижване на децата... и което е по-лошо - човек започва леко да се променя като живее тук и да му се струва правилно

         Comment


          #10
          Отг: Наемане на жилище в Сидни

          приемам всяко мнение и благодаря за което...
          моля, сподели какво им е на „младежките” квартали и защо тук не е подходящо за отглеждане на дете? и кой квартал е подходящ?


          Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

          Comment


           #11
           Отг: Наемане на жилище в Сидни

           Аз мога да отговоря за Мелбърн - живеех в типично младежкият St Kilda East и се преместих в малко по-семейният Gardenvale. Двата квартала са на 7-8км разстояние един от друг и се преместих защото мен лично St Kilda East започна да ме дразни. Решението ми не беше свързано с детето по никакъв начин, но ще опиша разликите от гледна точка на парт-тайм родител:


           St Kilda East Gardenvale
           приятели с деца в района няма, трафика е тежък, тези 7-8км могат да значат +20-30 минути с кола познавам поне 3 семейства на до 10 минути с кола, трафика е лек
           паркове има има
           забавления за деца има един плейграунд има плейграунди и различни детски центрове на 10 минути с кола
           училища не съм много запозната, има публично училище с добър рейтинг не съм много запозната, има поне 2 публични училища с добър рейтинг

           Само имайте предвид че и двата квартала са Inner Suburbs, не са типични за stay-at-home moms или семейства с 2-3 деца. Предполагам в Сидни има подобни алтернативи, хем да сте в квартал за млади, хем да не е типичен party town.

           Comment


            #12
            Отг: Наемане на жилище в Сидни

            ние в момента сме в Bronte, има пъблик скуул, има паркове, площадки, яко деца, уикендите ги гледам си правят рд в парка, събирания и тнт,от CBD е на 8 км горе-долу.....

            Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

            Comment


             #13
             Отг: Наемане на жилище в Сидни

             Кварталите в които търсите са си много хубави по принцип и на нас понякога също ни писва и сме на ръба да се преместим, но заради децата е по трудно...

             Из диаспората вече започна да се чува че търсите в "киселите" Бронте или Бондай и че засега не сте склонни да слушате... /Няма отърваване от българи!/

             Голяма част сме базирани около Macquarie Park - Macquarie Uni - повечето ИТ бизнес е тук -, и ако погледнеш на картата едва ли ще решиш че е "семеен" квартал, но е така - село си е... нищо че има офиси.

             Comment


              #14
              Отг: Наемане на жилище в Сидни

              ууу, catch us ... why why why Mr Anderson (винаги като се чудя нещо ми изкача тази реплика)...

              какво им е на „киселите” квартали?

              Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

              Comment


               #15
               Отг: Наемане на жилище в Сидни

               ама наистина им няма нищо... освен това в което сами сте се убедили Явно го искате, направете го! Дори и да си смените мнението след време, нищо голямо няма да се е случило - товарите каручката и хоп - другаде.

               Не че онова което писах по-рано не е вярно, но всеки трябва да си намери своя път...

               Comment

               Working...
               X