Покажи RSS Feed

Jorje

To Down Under and ... 2

Рейтинг: 4 гласували, средна оценка 5.00.
...

На другият ден – излизам рано за да имам време да обикалям още малко. През деня е невероятно слънчево времето и разходката са невероятни. Обратно в автобуса - и към Канбера. И о, ново чудо ... в атобуса има Интернет :-) и работи даже ... почти до средата на пътя Мелбърн – Канбера. Като на моменти връзката е по-добра от тази в моята стая ....

И .. отново обяви, работа ...

Значи – понеже тук е зима сега и се стъмва рано ... рано изчезват и хората от улиците. В началото ми беше много странно. Ей, все пак в 19:00 часа дори и в снежен Бургас има хора по улиците. Но ... тука няма. Малко е депресиращо.

И така си минава времето тук – от Понеделник до Петък – работа. Събота и Неделя – почивка. В един момент обаче си дадох сметка, че цяла седмица си мисля, как ще дойде Петък и Събота и ще отида на магазина !!!! WTF … не може да е истина това. Но ... все пак като дойде семейството ми, тогава ще е различно ... си мисля. И така ... два месеца.

Сериозно се замислям за това дали ще остана или не. Работа имам – но тя няма да е достатъчна ако дойде семейството ми. За сам човек – да. Ама за 4 човека – абсурд.

И ... пак късмет. След хиляди откази – подавам на поредната обява в Неделя вечер. В Понеделник сутрин ми звъни телефона –австралийският ... я, че той можел да звъни ... , а не само като аларма да го ползвам за събуждане. Та ... обажда се HR на строителна фирма, за обява на която съм кандидатствал. О, да ... така е.

Следва едно бързо интервю по телефона - ....Разбира ме се, да ми покаже CV-то на Project Manager-а си и ако той ме хареса, пак ще се чуем. Минават 4 дни в мълчание. Баси - ... какво стана?

В Петък звъня аз на този HR да го питам – има ли някакъв отговор. Да има – ще ти звънне Project Manager-a да говорите. Кога и как? – не е ясно J Това е другото нещо тук. Както и Кали каза, може да ти се обадят по всяко време – може да си в баня, на работа в магазин – и да те интервюират. Е как?

В моя случай – имах късмет ... пак. Тъкмо се прибрах и телефона звънна. Хайде още едно бързо интервю и ... ще ви се обадим. ОК.

След два дена – всичко е ОК, почваш, условията са ясни ... трябва бързо да се преместиш ... на 800 км на север. Ок. За сам човек няма проблем.

И пак БГ следа :-) В Канбера ме запознаха с Петър – работи във фирма за продажба на коли. Страхотен човек. Отидох – избрахме кола. Направи ми отстъпка, която надали някой, някъде би ми направил – от 9 999 AUD на 6 999 AUD. Ей така – защото сме Българи. Шапка му свалям. Страхотен човек. Ако някой ще си купува кола – ще ви дам номера и имейл-а му. Наистина е страхотен

И така – вече с кола и един куфар – пътувам на север. Пристигнах в Coffs Harbour. Значи това е нещо средно между Созопол, Несебър и Поморие. Само , че с население около 100 000 души. Страхотно място. На брега на океана, топло е – дори през зимата. Ехееее – мога да си използвам тениската .... за пръв път :-), че и нова да си купя :-)

Градчето е страхотно, настанявам се за 1 месец в нещо като двуетажно бунгало. На горният етаж е всекидневна и кухня, а на долният етаж – 2 спални. Аз използвам само едната. И така – имам един ден да разгледам наоколо и във Вторник започвам работа.

Работа, работа ... ама тук започват от 07 до 18 часа. Не съм мързелив – в БГ съм работил и повече часове, включително и в Събота и Неделя ... ама тук някакси ... незная. Дано да греша.
Все още не съм много наясно – но явно ще е така. А и в съботите най-вероятно. Ако е сам човек – супер. Ама ако искам да дойдат и моите хора ... няма да могат да се оправят ... сами ...

Отново след работа – до магазина. Ама те са затворени вече :-) ... не си дават много зор. Поне тези за хранителни стоки са до по-късно – към 21-22 часа. И ето идва Събота. Тази събота няма да работя и ще се разходя. Градчето наистина е супер – океан, сърфисти, банани :-)

Но ... пак да се върнем на най-важното – какво правят останалите хора от семейството. Ясно е,че в началото няма как да работи жена ми. Децата ще са на училище ... после обратно ... Но друго няма какво да се прави.

Аз се прибирам към 19 часа и най-много до 22 часа мога да издържа. Защото сутринта в 06 трябва да съм на крак.
Това е ...

Написах всичко това от гледна точка на баща и съпруг. Емиграцията е хубаво нещо, но както каза Кали веднъж – не е за всеки. Права си Кали.

Докато човек не е семеен или няма деца ... според мен е много по-лесно.

Не ме разбирайте погрешно – надали много хора могат да се похвалят с наредени по този начин събития за емиграция, но ... винаги остава онова съмнение ... кое е правилното към настоящият момент. Има и плюсове и минуси – и тук и в БГ ...

Хубаво е човек да си направи добре и правилно равносметката къде иска да отиде, какво ще му струва и какво ще спечели от цялата дейност.

Както и Sasho каза преди няколко дни – дали си струва вече емиграцията в AU. За NZ – не смея да кажа нищо -не съм запознат.

Сега разбира се – ще има мнения и за и против. Лошо няма. Аз искам само да каза – Бащи – мислете!

Остават ми още няколко седмици в които ще видя в коя посока ще се наклонят везните – всичко е въпрос на късмет и ... знам ли?

Всички тръгваме с нагласата за по-добър живот, по-добро бъдеще за децата ни, по-... , дано се случи.

Мислете ...
Ключови думи: Няма Редактирай ключовите думи
Категории
Без категория

Коментара

 1. Аватара на NikiG
  На един дъх изгълтах всичко каквото си написал! Няма да забравя срещата ни пред кметството в Китен 2013 И твоята одисея не е лека, но ето че едно по едно нещата ще се наредят. За жилищата - в НЗ е по-зле от ОЗ. И тук вее и е хладно в къщите. За бонус има и влага, която предпоставя за развитие на мухъл. Прав си, че със семейство в началото не би било толкова лесно. Интересно ми е Toni какви впечатления ще сподели от Уелингтън. Неговото семейство идва другия месец. А твоите кога идват?
 2. Аватара на Jorje
  Мдааа - и аз си спомням срещата през 2013 ... Колко далечно звучи сега и колко време е минало само :-)

  На мен също ще ми е интересно да прочета мненията и премеждията на БГ семейства тръгнали по пътя на емиграцията.

  Колкото до моето семейство - все още не сме решили. Зависи как ще се развият нещата.

  Успех на всички.

  Jorje
 3. Аватара на anita82
  Не знам ама това ми намирисва, че те използват защото си нов и по презумция отчаян и без претенции - от 07 до 18, включително събота?!?! И това 07-18 стандартно работно време ли е?

  Разбирам овъртайм от време на време, разбирам събота да се работи (срещу допулнително заплащане) ако има дедлайн. Ама да бачкаш като вол 11ч. на ден, всеки ден? Такова чудо тук няма, те те използват. Няма лошо, използвай ги и ти - стой там 6 месеца, набери великия местен опит и, бий им шута и си намери нормална работа 9-5, тогава може да си доведеш и семейството 4. Аватара на Sasho
  ***
  Обновени 21-06-16 на 06:41 от [ARG:5 UNDEFINED]
 5. Аватара на BAWE
  Sasho, относно това, което каза:

  'И тогава намерих решение, което както обикновено се оказа и най-простото: казах си "Мога ли аз да ви таковам майките!".
  За къф дявол трябва да стоя до живот на място което ме прави нещастен?
  Решили сме да търпим още малко и после си бием шута. Колко малко зависи от няклко фактора, но не на последно място от надуващия се балон.'

  Само от любопитство - как сравняваш НЗ преживяването с това от Хонг Конг. Ти си един от малкото с 3 датапойнтс в този форум (живял си в 3 различни държави за поне 3 години или повече), така че ще е интересно да кажеш какво ти беше мнението на 3тата година в Хонг Конг и какво е на 3тата година в Нова Зеландия. Също имаш ли план за след Нова Зеландия?
 6. Аватара на Gianni
  Чета Ви и се кефя на открития, които чичо ги е направил мноого години преди мнозина младежи тук.
  BAWE открива, че Sasho бил с 3 датапойнтс в този форум (живял си в 3 различни държави за поне 3 години или повече) и "Oооо ... велико", а аз какво да кажа с моите скромни 28 на 3 континента?! Ами нищо трайкам си.
  Младежи, направо ми разбихте тотално детските представи за Долната земя - OZ & NZ! Аз през всичкото това време си мислех, че робовладелския строй процъфтява само в останалия Божи свят (имам предвид Европата, Африка и Азия - или по-накратко там където съм бил).
  Не искам да преповтарям уникалното "откритие на топлата вода", но има поне 2 основни положения в живота:
  1. Всеки един от нас има свой път на развитие, който е несъпоставим с този на никой ближен.
  2. Късмета е също много лична работа, или както обичам да казвам: Дали ще намериш вървейки на пътя една чанта претъпкана с Cash или ще спечелиш същата тази сума от тото е равносилно.

  А на този на който не му върви, дори и жена му умира след него! Колкото до емиграцията ... гледам мнозина са го разбрали - Тя не е за всеки!!! За тази работа, се искат "железни топки" м/ду краката. Иска се кураж преди всичко, а не само мераци за по-добър живот и разни дипломки с Големи специалности от "тук и там".

  Успех на всички в начинанията!
 7. Аватара на BAWE
  Цитат Написано от Gianni
  Чета Ви и се кефя на открития, които чичо ги е направил мноого години преди мнозина младежи тук.
  BAWE открива, че Sasho бил с 3 датапойнтс в този форум (живял си в 3 различни държави за поне 3 години или повече) и "Oооо ... велико", а аз какво да кажа с моите скромни 28 на 3 континента?! Ами нищо трайкам си.
  Младежи, направо ми разбихте тотално детските представи за Долната земя - OZ & NZ! Аз през всичкото това време си мислех, че робовладелския строй процъфтява само в останалия Божи свят (имам предвид Европата, Африка и Азия - или по-накратко там където съм бил).
  Не искам да преповтарям уникалното "откритие на топлата вода", но има поне 2 основни положения в живота:
  1. Всеки един от нас има свой път на развитие, който е несъпоставим с този на никой ближен.
  2. Късмета е също много лична работа, или както обичам да казвам: Дали ще намериш вървейки на пътя една чанта претъпкана с Cash или ще спечелиш същата тази сума от тото е равносилно.

  А на този на който не му върви, дори и жена му умира след него! Колкото до емиграцията ... гледам мнозина са го разбрали - Тя не е за всеки!!! За тази работа, се искат "железни топки" м/ду краката. Иска се кураж преди всичко, а не само мераци за по-добър живот и разни дипломки с Големи специалности от "тук и там".

  Успех на всички в начинанията!
  Да разбирам ли, че си работил като дипломатически персонал в посолства на БГ? Ако да - разказвай, може да станат доста интересни серии, при положение, че познаваш толкова добре 28 държави, а може и нещо за световната политика да споделиш. При всички случаи - пиши конкретно и така мнението ти ще е по-ценно за всички във форума.
 8. Аватара на Gianni
  BAWE не искам да спамим прекрасния блог на Jorje. Не, не съм бил дипломатически персонал в BG посолства, но съм се срещал и разговарял с достатъчно много хора от наши посолства. Имам описана и една от срещите си с бившият ни държавен турист (pardonne moi не му помня името) в Сингапурската ни мисия. Общо взето повечето от тях са нищо повече от държавни туристи заплатени от народа ни разбира се (Болен здрав носи). И защо реши, че именно човек от дипломатическите ни мисии може да ти разкаже интересни истории. Та какво друго различно от лукса на посолствата ни са видели тези туристи?!
  Смея да твърдя, че познавам живота в доста от големите градове на 28-те държави, които съм обиколил. Каквото и да си споделяме тук, аз вече го написах - моят живот Не е и Не може да е парагонален с никой от ближните. Всеки си има своята стратегия за нещата и съответно си носи последствията от това.
  Единствено мога да кажа старата римска максима: Нищо ново под слънцето ... и то от векове насам. И още нещо на което съм свидетел - има нации от които трудно ще намерите имигранти търкалящи се по света. Нашата определено не е сред тях, на вас оставям да си отговорите на въпроса; Защо е така и до кога ще е така?!

  P.S. Jorje помисли си мноого добре преди да си повикал и близките си в започната одисея. Нищо лично само съвет от препатил подобни работи. А това че ще ти скъсат шортите от извънреден труд го приеми, като част от сценария на филма в който са те поканили за статист.
  Обновени 20-06-16 на 21:48 от [ARG:5 UNDEFINED]
 9. Аватара на Sasho
  ***
  Обновени 21-06-16 на 06:41 от [ARG:5 UNDEFINED]
 10. Аватара на venziap
  Цитат Написано от Sasho
  За пореден път Джани убива у мен всякакво желание да пиша.
  Ники, Мустакар, избщо не искам да ви давам акъл как да модерирате форума, но мислите ли че е приятно да напишеш нещо и някой като Джани да се изтропка след теб. И това отново, и отново...
  Сега, аз разбирам че Джани е Велик. Живял е в 28 страни на три континента (само не и в Нова Зеландия). Венецът на житейските му постижения е че живее в Italy. Освен това има железни топки, докато ние провалените имигранти имаме най-обикновени космати (който не си ги бръсне разбра се). Някои като Анита и това даже нямат.
  Джани е толкоз велик че няма как да не дава акъл във форум за имиграция в Нова Зеландия и Австралия, нищо че никога не е живял там и няма намерение да имигрира там.
  Дерзай, Дажани. В Итъли явно си нямате хоремаг. Разкажи пак на младежите как е мнооого по-добре при теб. Разкажи ни за "едно време", партийните другари, седесарските години. Обясни ни пак колко сме тъпи, че сме тръгнали да бягаме по Австралия и Нова Зеландия.

  ПП BAWE, ще ти отговоря в лично съобщение. Нямам намерение да давам поводи на Gianni за коментар.
  Аааа , Сашо, не така ! Трябва повече да уважаваш ти старите лъвове!
  Чичо Джани не е могъл да доплува до Нова Зеландия, защото най-вероятно са му тежали железните топки ...
 11. Аватара на NikiG
  Георги, извинявам се от името на тук четящите за коментарите. Достатъчно шарени са все още иронични, на границата на сарказма, но ако се продължи може да станат и враждебни. Надявам се да не ти се промени много мнението за българите зад граница (същите тези, от които аз страня).

  Всеки има различни виждания за емиграцията и е чудесно да бъдат споделени в приличен тон и без лични нападки. Специално за блог статиите държа да се придържаме към темите, засегнати в тях. Последните няколко коментара не им е тук мястото. Ако искате, отворете нова тема някъде.

  Джани никой не те взема на сериозно А Сашо да мине през К'рд и да се успокои с някой мустакат травестит (да ме прощава Мустакар, който отдавна е обръснал мустака, хахаха).
 12. Аватара на Jorje
  Мамма мия :-)

  Тука стана като в "Орландовци" :-)

  Не съм адвокат на никой - но мисля, че Sasho дава достатъчно достоверна информация за реалният живот в NZ. Всеки има глава на раменете си ( не само за красота) и може спокойно да я използва по-начин удобен на него и на семейството му.

  Иначе и според мен - личните нападки тук не си струват нито времето, нито нервите. До сега този форум успява да привлече само качествени хора.

  Спомням си само за един случай до сега с една дама - психоложка, ако не греша. Тя наистина влезе с "грайферите" напред и предизвика вълна от ... "положителни" емоции по неин адрес :-) Но беше забавно.

  Мислех да напиша и To Down Under and ... 3, но за сега отпада.

  Всеки гради сам Съдбата си. Дали е велик или не - нека неговите действия и резултати покажат. Така да си чешем езиците - Българите цена нямаме.

  Успех на кандидатите за тази част на света :-)

  Мислете ...

  Jorje
 13. Аватара на pooh06
 14. Аватара на Toni
  Браво на Jorje, не само че ми е градски ами и сестра му ми беше колежка на работата по великия гЪзопровод
  Ники, при мене интересното тепърва предстои - чакам жените на 19 Юли, почти не остана. Не съм ги виждал от 30 Декември.
  Месец и половина ми отне да намеря работа, но преди 2 дена започнах, под нивото ми, но бях психически подготвен че трябва да занижа нивото в началото докато придобия тъй прословутия "New Zealand experience" - явно тука tech devices мислят и действат по различно от останалата част на света и им трябва специален local exp да ги разбираш и да ги "галиш". Както и да е, почнах - засега нещата са добре, свежи финанси вече се движат в моя полза намерих и нова квартира където ще се настаним с момичетата като дойдат - Ники ще паднеш като разбереш къде е !
  За трудности - ами накрая на Юли ще станат 8 месеца от както последно видях моите момичета, какво друго да сравнявам с това ? Цените на парче диня или цените на доматите?
  Работата си е работа, има работа която не ти допада и такава която ти допада. В момента тази която започнах, изобщо неможе да се сравнява по трудност като тази която описва Хорхе, но пък е горе долу толкова скучна и безлична, но ми е необходима за да продължа нагоре и естествено финансовите потоци са в моя полза. Така че, не съм му мислил много и не му мисля хич. Мисля си за следващата която ще започна когато приключа тука.
 15. Аватара на benitabeni
  Аз извън темата, но: как се "навихте" да тръгнете без другата част от семейството? Питам защото ми е чудно дали е от финансова гледна точка (ако само единият замине) или има друга причина? Вероятно има родители/роднини, които им помагат в БГ? Извинявам се, ако е твърде личен въпрос, просто от моята перспектива не мога да си измисля аргумент защо да тръгне само единия, а другият да остане с детето/децата.
 16. Аватара на Jorje
  Привет benitabeni,

  Моята идея беше да си намеря работа, да се устроя за 3 месеца и тогава да дойдат моите хора. Първоначалният стрес, търсене на работа, квартира, храна и разходи са достатъчни.

  Сам човек определено се справя по-лесно.

  Ако имате осигурена работа е друго.

  Отделно - проверете за училищата за децата. Оказва се, че за някои училища има "waiting list". Както и някои имат такси ... нищо, че не са частни.

  Успех.
 17. Аватара на permutation
  На практика всички обществени училища намират начин да си изкрънкат още пари. Не са такси и не са задължителни, но няма да ви гледат с добро око ако не учавствате.
 18. Аватара на Toni
  Здравей beni,
  Дам определено причината е основно финансова гледна точка и по-лесно и бързо оправяне с работа/квартира става когато си сам. Реално съм тука от малко по-малко от 2 месеца и успях да намеря работа ( което по моите представи си е бавно - но тука било напълно в рамките на нормалното ) и в последствие спокойно намерих достатъчно голяма квартира за всички. Досега живея в една стая и съответно почти двойно по-евтино от това което ще плащаме в бъдеще. Идеята е да се похарчат максимално малко от спестяванията по настаняването ( при положение че идваш без осигурена работа ). Имаш ли работа която да те чака, не виждам какво може да ти попречи да дойдете всички заедно. Аз намерих хубава семейна квартира точно от първия път. За един ден си уредих 4 огледа, 2-я ми хареса супер много, вечерта подадах заявка и след 3 дена ( вкл събота и неделя ) ми се обадиха че са съгласни да ни я дадат.
  А и друго си е да знам къде водя семейството и да съм огледал наоколо.
 19. Аватара на benitabeni
  Ясно, разбрах Това в нашия случай е неприложимо, тръгваме всички.
 20. Аватара на Kaliuka
  Благодаря за многократното споменаване на името ми:-) За нас беше удоволствие да ни дойдеш на гости и да ти покажем малко от Мелбърн!
  Искам да се присъединя към мнението на Анита, че работа от 7 до 18 ч. не ми се струва нещо нормално тук. Моето наблюдение е, че доста се държи на баланса. Не че не се прави овъртайм, но той е най-вече при завършване на проект... Ако това е перманентно, значи фирмата не е много читава.
  Другото, което ми прави впечатление след натрупване на инфроамция и наблюдения е, че обикновенно хората без местен опит ги наемат в компании, в които нещо не е наред. Или заплащането е по-ниско, или има много овъртайм... Т.е. това са компании, които не са много атрактивни за местните и опитните:-) Но при първа работа обикновенно си затваряш очите, търпиш и чакаш да минат 6 месеца, за да се продадеш след това като човек с местен опит на по-нормална компания:-)
  Относно твоя призив "Мислете!" :-) Някои наблюдения за адаптацията спрямо мотивацията:
  - Хора, които казват, че имигирират заради децата, но иначе са доволни от живота си в България, имат трудности с адаптацията, защото в крайна сметка те правят "жертвата", а не децата;
  - Хора, които идват от висок стандарт и очакват, че тук ще имат същия или още по-висок стандарт, имат трудности. В началото със сигурност стандартът и покупателната способност падат, така че, ако не си готов за това - то въобще не си прави труда да идваш на другия край на света.
  - Хора, които си мислят, че отиват в Рая се чувстват разочаровани и фрустрирани след като пристигнат и разберат, че рай няма:-) Австралия не е рая, както и нито една друга държава предполагам. И тук има проблеми, престъпност, вандалски графити, някой и друг боклук, смотан интернет и къщи с изолацията на палатки. В Мелбърн е хладно през голяма част от времето, духа студен вятър, на плажа е особено ветровито, океантът не е море... и т.н. и т.н. И все пак Австралия е мноооого по-добра държава, така че ако човек е с нагласата, че отива просто на "много по-добро място", значи ще бъде ОК.
  - Адаптацията и вписването в живота отнемат години. След година и половина тук вече го усещаме силно. Няма как да пиеш бира в кварталната кръчма със старите дружки... Обаче можеш да срещнеш нови чудесни хора и да започнеш да пишеш нова история.
  - С промяната на страната, трябва да промениш и себе си. Ако не искаш или не можеш да промениш себе си, по-добре стой там, където се чувстваш в свой води. Това е един от най-трудните уроци и аз още имам проблем с усвояването му.
  - Ако мислиш, че отиваш в бяла държава, където всички са белички с червени бузки, значи взимаш грешно решение. Австралия е синьо-черна, шоколадово-капучинена, жълтеникаво-бежова, бяло-червендалеста. Ако не ти харесват обединените цветове на Бенетон, то... По-добре не идвай тук, за да не откриеш хомофоба в себе си.
  Това са моите размишления на тема "Мисли":-) Не задължавам никого с тях:-)
 21. Аватара на anita82
  Здрасти, какво става с вас? Дойде ли семейството, още ли сте в Австралия (Кофс Харбър или другаде) или се прибрахте в БГ?
Оставете коментар Оставете коментар

Trackbacks