Покажи RSS Feed

Дизайн, култура и още нещо

Има бебе

Рейтинг: 3 гласували, средна оценка 5.00.
Здравейте,

на 3-ти Декември се роди Нина Дамянова. Яни и малката Нина са добре. Вече си ги прибрах в къщи и свикваме на новия ритъм. Сега ще разбираме малко по малко колко семейно ориентирана е Нова Зеландия.

Като цяло сме доволни от подготовката за нови родители и подкрепата от специалисти и институции. Още при потвърждение на бременността се записахме при акушерка и имахме редовни прегледи с нея, които зачестяваха с времето. По пътя развихме интерес да си "мерим" акушерките с други бъдещи родители. Нашата акушерка, Прю, е най-добрата и не вярвайте на никой, ама никой друг, който би казал, че неговата е по-добра

Посетихме 4-ри седмичен курс за бъдещи родители "antenatal class". Там се запознахме с други бременни двойки. Водещата акушерка ни разказа възможните сценарии за раждане, говорехме какво да подготвим и ни разведе из залите за раждане. Като цяло подходът на курсовете беше доста директен и реалистичното представяне на очакванията ни помогна да се подготвим добре.
Може би най-голямото утешение дойде, като видяхме другите колко (не) са на ясно какво да очакват и че ние всъщност имаме добра база.

За самото раждане разчитахме на подкрепата на акушерката. Имахме възможност да направим раждането в къщи, но предпочетохме да сме в болницата. По препоръка на Прю бяхме в къщи, доколкото можем, за да сме в позната атмосфера, ако тръгне да отнема много време.
В нашия случай нещата се развиха много бързо. Прю дойде да ни види и отидохме към болницата. 4 часа по-късно натурално се роди Нина. Всичко на всичко акушерката беше със нас и една жена минаваше от време на време да види дали имаме нужда от нещо. Имаше доктори на разположение да се включат при нужда.

След раждането ни дадоха форма, която трябва да попълним и изпратим онлайн, че да именуваме бебето.

Сега сме под наблюдението на акушерката и прегледите се разреждат. Мисля че сме с нея до 6-тата седмица, после ни поема програма за подкрепа на нови родители за 3-4 месеца, след което минаваме под грижата на личен лекар.

Подкрепата от държавата е 80% от осигурителното заплащане в рамките на 16 седмици. Частните ясли започват от 6 месеца, така че всяко ново семейство трябва да покрие поне 2 месеца без финансова подкрепа, преди майката да има възможност да се върне на работа.

Имаме светли примери пред нас да водят пътя, така че сме спокойни. Краси, чудех се дали на шоколадовата рибка мога да уловя снапър или трябва да ходя отсреща до Нива?

поздрави,
ХрЯНи

Снимки - http://1drv.ms/1lKL9ZI

.

Обновени 15-12-15 на 09:33 от [ARG:5 UNDEFINED]

Ключови думи: Няма Редактирай ключовите думи
Категории
Без категория

Коментара

 1. Аватара на Toni
  Страхотна новина. Много да ви е здрава и щастлива, спокойна и вечно засмяна. Много да я слушате и да не я ядосвате
  Поздрави от всички и най-вече от Емито, която няма търпение да се запознаят
 2. Аватара на benitabeni
  ехе, колко хубаво Честито Бъдете много здрави всички и все така усмихнати
 3. Аватара на sipirumi
  Прекрасни новини и още по прекрасно раждане! Да сте живи и здрави всичките и само така напред!
 4. Аватара на NikiG
  Честито, честито! Ще празнуваме май май Нова Година с Нина
 5. Аватара на pooh06
  Поздравления за бебка! Бъдете здрави и много да ви радва. И знайте, че вие сте хората, които вземат решения и определят бъдещето и (въпреки опита на акушерки, приятели, книги и други).
 6. Аватара на ji_
  Честито ХрЯНи (между другото много добра комбинация от имената ви ), да сте живи и здрави. Тъй като и ние сме от скоро родители, но нашият юнак е малко по голям, се интересувах навремето още жена ми като беше бременна, как стоят примерно нещата в другите държави относно майчинство и детски. Мога да кажа, че се учудих малко тогава като сравнявах НЗ/Австралия/Канада с Германия, а може и да не съм се задълбочавал толкова в детайлите, не помня вече, но 16 седмици майчинство ми се виждат изключително малко. Аз като знам нашият е на 8-9 месеца и повече от 2 часа без майка си неможе да издържи Тук примерно майката може да излезе в майчинство една или две години, майчинските се изчисляват на база заплатите от последната година, като се получава 80%. Детски също се получават всеки месец, независимо от доходите на семейството. Детето е включено към здравната застраховка към един от родителите (този който печели повече), допълнителни такси не се начисляват. От друга страна детските градини са платени, безплатни няма като в НЗ, доколкото разбрах при вас до 20 часа на седмица са безплатни. Тук таксата за детска се начислява на база колко печели семейството, като може да варират от 150 до 400 евро на месец. Та въпроса, който ми се върти в главата е как може 16 седмици майчинство да се класират като семейно и детски ориентирани или просто аз съм разбрал погрешно нещата

  Поздрави и много щастливи
Оставете коментар Оставете коментар

Trackbacks