Покажи RSS Feed

saxon

Положението в Аделаида, работа, живот и т.н. (ч.1)

Гласувай за статията
Здравейте на всички,
От известно време се каня и аз да започна да блогя, но все не намирам или време, или желание, или просто си викам айде после... чакам малко време да мине, за да събера достатъчно данни за ситуацията тук, та да я споделя с вас. Еми мисля, че моментът дойде. След няколко дена правим 6 месеца тук, което си е половин година... за някои малко, за други много

РАБОТА
Равносметката е следната - 6 месеца тук (виза 190 от SA), оферта за работа по специалностите ни за сега няма, кандидатствал съм по около 80 обяви, повече в моята сфера - IP Network Engineer (Cisco & Checkpoint), ходих на няколко интервюта. 3 в HR агенции и 2 във фирма, толкова. От станалите места получаваш или негативен отговор по мейла или не получаваш нищо. Истината е, че обявените позиции за работа са малко, а кандидатите много. Няма достатъчно работа дори за хората родени тук в Аделаида. И затова в повечето случаи гледат да си наместят някой местен, с тукашни референции, опит и образование... Това е жалката действителност за Аделаида, едно голямо село където не е важно какво си работил и учил а кой познаваш(както обичат да казват тук "It is not what you know, but who you know"). Голяма част от работата не се обявява официално, а от човек на човек чрез познати се намират хора. И като нямаш познати в бранша тук познайте кого взимат.... със сигурност не и човек от Булгаристан...по скоро ще вземат индиец и знаете ли защо? защото индийците супер много се подържат едни други, помагат си, задружни са, и са много... по бензиностанции са предимно индийци, по пицариите, по щандове за храна, ресторанти, такситата са само чернилки и т.н, не работят в почистването като нас, това за тях е черна работа. Живеят по 10 човека и повече в къща съм ги виждал, делят си наема, сметките, помагат си. През уикенда можеш да ги видиш в парка със семействата си, имат по 3-4-5 чавета... там не се мисли много, пещта не се оставя да изтине при тях
И така, първите 3 месеца имахме големи надежди, аз с над 7г опит в мрежовото администриране (Cisco), дипломи сертификати и т.н., жена ми с над 7г опит в крайните продажби (Retail Sales) в международна фирма, 3 от които като мениджър на магазин, тя е пускала на към 100 места сигурно от които и се обадиха от 7-8 (късметлийка), имаше и няколко интервюта, след което не ти казват причината поради, която не си одобрена...най накрая успя да изкопчи нещо от една HR-ка - Нямате тукашен опит(NO local experience) на нашия пазар, изпюха камъчето най-накрая. И това е, нямаш local experience, не те взимат на работа, че кой си ти, че да те вземат? Тука има хора, които са с тукашни дипломи и хора, които са родени тук, и с тукашен опит и референции...много е трудно приятели бих ви казал, поне в Аделаида в началото е много трудно. Нямаше кой да ни го каже това предварително и дойдохме с едни големи надежди, с голямото желание и амбиции. Моят съвет е, а и не само моят, недейте да идвате в Аделаида, насочете се към някой друг град, който и да е от по-големите, тука нещата не вървят на добре. Безработицата в момента (официалната) е над 7%(най-високата в Австралия и най-високата от 2001г насам), като не се броят хората като нас, които нямат право да се регистрират на борсата на трудаб(centrelink) през първите 2 години откакто са дошли тук (104 седмици е периода(waiting period) за хора с Permanent Residency, за тези без permanent е повече).
Мда, забравих да спомена, че като дойдохме ходихме по уъркшопи за писане на резюме, подготовка за интервю и тем подобни организирани от правителсвтвото с цел подпомагане на новодошли, дори ти назначават екперт човешки ресурси да те гайдва докато си намериш работа...помогнаха колкото можаха хорана с резюмето, с писането на cover letter, ала бала...писахме си с тях за конкретни позиции и писахме резюмета и мотивационни писма специално съобразени с обявата за работа (казва се tailoring към job ad) изисквания и тем подобни, никакъв резултат. Жена ми успя в началото с БГ резюмето си да мине няколко интерюта, така че не е и това проблема. На тези срещи се запознах с хора, които са тука от много месеци, други от години, специалисти и тем подобни, със същите проблеми като нас - немогат да започнат работа, някои дори до интервю немогат да се доберат, дори не им се обаждат по телефона...Имам един индиец там където volunteer-вам, от 8 месеца е тука човека с много опит в международна фирма в Индия като Sales и Marketing, пускал е вика на над 80 места и дори не е получил обаждане... сега търси в Мелбърн вече... изводът е: като се идва тук човек е хубаво да има пари поне за една година напред, за да е спокоен и да си търси работа спокойно.
И така, принудихме се да започнем каква да е работа само, за да можем да си покриваме разходите, които тук не са никак малки. След като 3 месеца бяхме без работа започнахме като чистачи на частни домове (domestic cleaners), колкото и да бе фрапиращо за нас, дори такава работа се започва трудно тук! Искат ти опит и референции.... мда... с фалшиви резюмета където писахме че имаме по незнам си колко години опит в БГ като чистачи, успяхме с много късмет и фалшиви референции да почнем и двамата в една фирма за почистване, рейта е $21 на час, което не е зле. Иначе трябваше да си купим и кола, тук без кола неможеш да почнеш работа особено в почистването В момента правим достатъчно часове за да си покриваме разходите като цяло. Фрапиращото е, че като чистачи тук изкарваме над двойно повече като пари отколкото като "кадри" в родна България...направо невероятно!
Истината е, че в Австралия като цяло неможеш да започнеш каква да е работа без да имаш опит и сертификати и рефененции... тук дори, за да правиш кафе в кафетерия ти искат тъпия (barista certificate) и опит.... и какво ли още не...за барман, сервитиор .. ЗАБРАВИ ! Дори в магазин за чорапи няма да те вземат като продавач, не се шегувам ! Жена ми пробва всевъзможни позиции за работа в сферата на продажбите, от Casual през Part time Sales assistant, до мениджър и зам. мениджър на магазин.
Просто тук като цяло си никой, почваш отначало в повечето случаи, както и научихме от българи, с които се запознахме след като пристигнаме тук. Има хора намерили си работа по специалността, но са или програмисти, или са имали невероятнен късмет, или са се борили с години докато се докажат и успеят да си намерят свестна работа.
Като цяло отраслите в които има работа са Aged Care (гледане на стари хора), Hospitality, Retail...Южна Австралия се води щат със застаряващо население, голяма част от хората родени тук отиват в по-големите градове в опит да намерят свестна работа. Има един голям завод за производство на коли Holden(тукашната марка, която се притежава от GM, последният завод за коли в Австралия който още функционира), който затваря врати през 2017 мисля, ще остави хиляди хора без работа...
И така, не се отчайваме, като изключим положението с работата всичко друго ни е добре (то какво ли остана? ) Ядем хубава храна(истинска), плодове, зеленуци, хляб, всичко местно производство, за разлика от БГ където всичко в магазина и на пазара е вносно и некачесвето. Хората като цяло са много позитивни и учтиви, стреса е много малко или почти го няма, поуспокоихме се след годините живот в София, тука е много relaxed ситуацията, все едно си си на село... Но за тези неща другия път приятели, следва продължение:
ХРАНАТА
НАЕМИТЕ
НАЧИН НА ЖИВОТ
ПЕРCПЕКТИВИ
Междувременно ако имате въпроси питайте

Ето ви една статия за Аделаида, от човек, който е тукашен:
http://adelaide-southaustralia.com/jobs-in-adelaide-south-australia/

Обновени 29-09-14 на 05:12 от [ARG:5 UNDEFINED]

Ключови думи: Няма Редактирай ключовите думи
Категории
Без категория

Коментара

 1. Аватара на MyCTaKaP
  Здравей saxon,

  местния опит си е направо параграф 22. Може да огледате за някой мийтъп, на който да се запознаете с хора от вашата професия и интереси. По принцип този вид събирания не са особено формални и е възможно някой да изплюе още камъчета. Също така, ако имате възможност и желание, може да потърсите някоя инициатива за доброволен труд и да помолите някой от ръководителите там да ви бъде референция.

  Наскоро един приятел наема работник и референциите на най-атрактивния кандидат бяха учителят му от университета и свещеник от църква, в която помага. В случая важното бе, че първия е казал, че това е най-добрия му ученик за последните 7 години, а втория е казал, че ако има бюджет би го наел при него. Изглежда силата на референциите е голяма и е желателно да са от местен човек.

  Убеден съм, че рано или късно ще си намерите работа по специалността. Бъдете силни и позитивно настроени

  Очаквам с нетърпение да прочета за продължението.
 2. Аватара на saxon
  Мерси Мускетар за съветите, ние и двамата volunteer-ваме от 2 месеца вече, на по две места дори, аз съм Computer tutor а жената в един магазин за дрехи на една фондация, за сега не дава резултат но не се отказваме
  От 2 седмици включих в резюмето си тази доброволческа работа със референция от координатора ми пък да видим.
  При вас как се развиха нещата с работата в НЗ, в Уелингтън бяхте ако не се лъжа ? То и там е малко май като тука, поправи ме ако греша.
  Поздрави от пролетна Аделайда.
  Обновени 26-09-14 на 11:22 от [ARG:5 UNDEFINED]
 3. Аватара на badabing
  Код:
  То и там е малко май като тука, поправи ме ако греша.
  Не мисля че има хора, които са в ИТ индустрията и имат проблеми с намирането на работа. При нас от последните постъпили около 70% са чужденци, скоро ще имаме пълен комплект от БРИКС и Варшавския договор.
 4. Аватара на saxon
  Грешката е моя значи.
  Тук бях на едно интервю с HR и човека беше много свестен и откровен, поговорихме си, питах го много неща за положението на пазара на труда и т.н., та каза ми че за тази обява за която съм пуснал документи има над 100 кандидата, и като го питах колко от тях му изглеждат квалифицирани ми отговори всичките...имало дори с много високи сертификати(Cisco CCIE). Просто положението тук е, че има много емигранти и малко нови работни места.
  Поздрави
 5. Аватара на badabing
  Явно е доста различно/кофти положението при вас, добре е че го споделяш. Колкото повече информация - толкова повече информация.

  Успех!
 6. Аватара на NikiG
  ...Но докато големите градове са пълни с емигранти в малките като че ли търсят бели с местен опит. Ще пиша и аз скоро блог какво се случва, че направо много интересно пак стана. Но да, мисля че в НЗ имаш много по-голям шанс за работа. Знаеш ли, сега ми хрумна, ти като си с жителска виза може лесно да се прехвърлиш тук в НЗ, ако ти се иска - само намери работа, право на работа тук имаш.
 7. Аватара на venziap
  Цитат Написано от saxon
  Грешката е моя значи.
  Тук бях на едно интервю с HR и човека беше много свестен и откровен, поговорихме си, питах го много неща за положението на пазара на труда и т.н., та каза ми че за тази обява за която съм пуснал документи има над 100 кандидата, и като го питах колко от тях му изглеждат квалифицирани ми отговори всичките...имало дори с много високи сертификати(Cisco CCIE). Просто положението тук е, че има много емигранти и малко нови работни места.
  Поздрави
  Ситуацията , която описваш е много подобна на тази в Пърт. По същия начин стоят нещата тука - намирането на работа е драма, особено за новодошлите.
 8. Аватара на Kaliuka
  Много интересен опит споделяш Saxon. От една страна SA са най-активни в даването на спонсорство, имат най-дълъг списък с най-екзотични професии (като например мениджър на къмпинг). Попадала съм на доклади, че имат нужда от допълнително население и имат политики по привличане... И в същото време имат тази реалност, която ти описваш. Много е странно и няма как да не се попитам "Защо?" В крайна сметка всички губят от това!
  Аз също се бях насочила към спонсорство от Аделаида, но ми махнаха професията от списъка. В крайна сметка получихме спонсорство от Канбера и сега чакаме визата.
  Мисля, че в тази ситуация няма да е лошо да помислите за релокация. Не знам точно как става, но съм чела по форуми, че някой хора пишат на щата да ги освободи от къмитмънта, защото не могат да си намерят работа и щата го прави.
  Всичко останало звучи чудесно! :-) Стискам палци за успешно намиране на работа по специалността!
Оставете коментар Оставете коментар

Trackbacks