Покажи RSS Feed

Одисея на Емигранта: от България към Нова Зеландия

Канбера и Бризбън, Австралия

Рейтинг: 2 гласували, средна оценка 5.00.
До Канбера

Ето, че дойде сутринта на 6 февруари - Деня на подписване на договора от Уайтанги (нещо като нашето Съединение - още не знам за какво става дума, но е важен ден, в който Великобритания и маорите са се разбрали как ще съжителстват в НЗ). Отидох на летището без никакви проблеми и се натоварих за Австралия. В Сидни беше лудница, всичките 35 имиграционните гишета работеха и имаше опашки. Аз бях писал, в картичката на влизане, че съм в Австралия по работа. Прелисти ми паспорта имиграционният и като видя щатската туристическа виза и печатите, нищо не каза и ми удари печат за добре дошъл. Следваше трансфер към вътрешен терминал - нали летя за Канбера да се видя с anita82 и да си извадя паспорт. Да, ама не - няма топла връзка между терминалите - чака се на огромна опашка в задушно и горещо помещение и периодично идват автобусчета, които натъпкват с хора и багаж и ги откарват до вътрешния терминал. Плувнал в пот най-накрая се качих на самолетчето - в толкоз малко не се бях возил - 2+2 седалки на ред и турбоджет (с перки). То по-голямо не трябва, защото столицата е на малко разстояние и е малка. Оказах се до една млада австралийска китайка дето не млъкна през целия път, ама нали и аз съм приказлив. Да не говорим, че й изядох банановия хляб. Малко закъсня самолетчето но Ани ме чакаше послушно на терминала. Даде ми сим карта за локален мобилен номер и отидохме за такси. Като не знаеш как работят такситата, гледаш да хванеш някое, от което слиза обикновен човек (не бизнесмен) и точно такова хванахме за нашето посолство. Стигнахме за 20тина минути. Посрещна ни Камен Куцаров - консулът, който според мен е още в 20те, много мил и услужлив. Снимахме ме, взе ми отпечатък. Всичко точно. Каза ми че до месец и половина горе долу стават нещата и ще ми прати паспорта в НЗ. (Вече го имам!!! На 11 март го получих с официалното име Ник. Да предупредя всички, които ме познават - българското ми галено име е "Ники" и очаквам така да продължат да се обръщат към мен!) И тъй като имахме около 5 ч на разположение с Ани, решихме да видим центъра на Канбера.
Ами какво да ви кажа, нищо особено, скъсахме се да ходим по пладнешката жега и стигнахме до парламента, който е отворен за посетители. Направиха ни безплатен тур, пошляхме се вътре, разгледахме картини, снимахме се под държавния флаг, ядохме в местната закусвалня и се отправихме в града уж да пием бира. То повечето кафенета и никаква бира или затворени заведения - отварящи от 11 до 2 на обед и след 6 вечерта. Направо като Кипър... Намерихме едно кафене и погледнахме в менюто, поне 4 вида бири. Отидохме да поръчаме, а барманът вика: Бира не продаваме. Моля? Пита ни откъде сме, а той се оказа ливанец - отиде и взе бира от съседно заведение, но някак си апокрифно. Жулнахме бирите с Ани, полафихме си още и се изпратихме на летището. Излитайки над Канбера ми направи впечатление сушата - всичко беше изсъхнало, а дърветата имаха стресиран пепеляво-зеленикав цвят. Леглата на реките бяха пресъхнали, само в средата се виждаше малко тревица зелена дето има все още някаква минимална влага.

В Бризбън
В Бризбън пристигнах на домашен терминал и се бяхме уговорили Иван да ме чака на международния като кацне. Аз се забавих малко да взема билети за влака до града. Иван ме чакаше много изтормозен - за малко да го върнат обратно към НЗ. Нещо са се заяждали, ровили са му малката раничка. Той им обяснил, че ме чака мене и че имаме резервация за хотел, а те даже проверили дали наистина ще идвам в Бризбън. Успели да ме намерят в системата и се поуспокоили. Казах му да не се притеснява и нека ваканцията ни почне. Влакчето ни тръсна в центъра. Вече беше тъмно и минахме през един голям парк. Хотелът се оказа в ремонт. Навсякъде мирише на боя, а в следващите дни се тропаше, разнасяха се хладилници и т.н. Всяка вечер ядохме в хотела. Цените не бяха ужасни, а презентацията и вкусът на манджите бяха превъзходни. Единият от дните се разходихме по центъра - приятно местенце, возихме се и на тамошното виенско колело. Следващия ден по съвет на Ани посетихме Lone Park Koala Sanctuary да видим коали и кенгуру (и какви ли не други двуутробни). Последния ден преди да си заминем се срещнахме с Ravekitty (от алл.бг форумите), която живее там със семейството си от повече от 6 г. Мъжът й е в ИТ сферата и на мен и на Иван ни беше интересно да разберем малко повече за ситуацията с работата в ОЗ.
Равносметката е следната (може да съм малко консервативен в преценката си, но с това пътуване до ОЗ въобще не съм въодушевен да се местя от НЗ). Общо взето идеята е следната. Ако се гледат само числата на приход и разход в НЗ и ОЗ (без да се отчита курсовата разлика, защото тя няма значение - нали живееш, изкарваш и харчиш в една и съща държава). Какво се оказва - приходите ми в ОЗ ще са около 20% по-ниски (заплатата според мъжа на Рейвкити ще е около 55К), а разходите около 20% по-високи (за квартира и храна). Кел файда, че токът и интернетът са малко по-евтини. Да не говорим, че няма да мога да си позволя жилище, освен ако Иван не работи, а и тогава голяма част от дохода ще отива за жилището. Единственото предимство е по-голямата жега, която е и по-дълго време, но с тез наводнения последните години. И хората не са като в НЗ... Не знам, но оставам с впечатлението, че бих ходил на почивка в ОЗ, но не бих живял там. Прибирането беше безаварийно, само дето много закъсня самолета.
Ключови думи: Няма Редактирай ключовите думи
Категории
Без категория

Коментара

 1. Аватара на permutation
  Късно видях този пост, а ме интересуваше... доста песимистично звучиш за Австралия, дано да грешиш!
  Аз след като получих покана да подам за виза през Ноември реших да си дам 1 месец време да си съставя по-реалистично мнение за страната и се концентрирах предимно на "негативните" неща (то хубавините на Австралия всеки ги знае).

  Най-вече оплакванията са в тези насоки:
  - изолираност от света, съответно скъпи самолетни билети
  - високи доходи, но още (несъразмерно) по-високи разходи
  - бъдещето на икономиката - дали няма да последва падане отвисоко, ако от Китай секне търсенето на суровини
  - курса на долара когато (след кризата) заедно с швейцарския франк няма да са убежища
  - стереотипа за нация от потомци на затворници
  - озоновата дупка (която уж се смалява)
  - леко екстремен климат

  Отделно за мен:
  - вече съм на 39 и няма да ми е леко намирането на работа
  - липса на местен опит, наводнения ИТ пазар
  - профила ми в ИТ е доста широк - специалист по всичко, демек по нищо, когато се явяваш за строго профилирана позиция
  - трябва да вадя достатъчно, че да издържам жена и 2 деца (поне в началото жена ми няма да може да си намери работа)

  И така, абсурдно е, но сигурно ще бъдем по-зле в Австралия отколкото тук. Дано да е само в началото!

  И точно след като преди няколко дни препотвърдиха 2то място на Австралия по индекса за човешко развитие
  http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index
  , ти пак ме поля с доза песимизъм...
 2. Аватара на NikiG
  В отговор да кажа:
  - НЗ е по-изолирана и самолетните билети към Европа са по-скъпи. Тази изолираност обаче е пренебрежима, ако не пътуваш често като турист. Задай си въпроса колко често си излизал от БГ през последните 2 г.
  - Разходи за жилище и за труд (че и за храна) са много високи дори спрямо високо заплащане. Околко центровете на големите градове ще са ти съвсем малко под чистата заплата = непосилни
  - Икономиката не е стабилна и разчита само на суровини: докато Китай помпа, ще има за ОЗ, но туризмът е съсипан от високия долар, наводненията определено се отразяват зле (то и тук нищо не се знае с тез земетресения - преди няколко дни в Окланд имахме две 3.1 и 3.9 - второто го усетих), както и сушите. За разлика НЗ има много добър екотуризъм, и произвежда и изнася много храна. Докато населението на земята расте, ще има храна за износ и дървесина за мебели. Отделно имаме геотермална енергия, не много, но достатъчно природни ресурси вкл горива.
  - Валутният курс и тук е висок спрямо долар и евро, но много добре се балансира от международната търговия.
  - Стереотипът е чужд. Проблемът е Австралия (както вече и в Европа и САЩ) са расизмът и ксенофобията. НЗ е много по-толерантна.
  - Озоноеата дупка над НЗ е по-голяма - просто внимателно с печенето на слънце.
  - Климатът е мек в НЗ - бавно се покачеат темп. от 12тина С през зимата докъм 25С лятотоо. И много вали. В ОЗ или суша, или наводнения.
  - Колкото и да е наситен пазарът, според мен за ИТ винаги има работа. Но вече дали доходът ще е достатъчен, не се знае - Ани да се изкаже.
 3. Аватара на Jorje
  Здравей permutation,

  и аз съм горе-долу в същото положение. Имаме две малки деца и ще е доста напрегнато в началото. Както сам казваш, дано да е само в началото.

  Между другото аз следя от известно време AUD и той за съжаление само се качва нагоре. Лошото е,че с всеки изминал месец BGN става все по-малко AUD.

  Но пък си струва човек да опита. Единствено ме притеснява да не стане така,че докато се тръгне и BG банките да ни направят някой номер както сега в Кипър. Затварят ги за седмица, не можеш да теглиш собствените си пари, махат валутният борд и лева се обезценява наполовина. Е тогава вече с 1000 AUD няма как да се стигне до OZ. Но, си прав - човек трябва хубаво да си притегли възможностите, за да остане само с големите разходи и големите очаквания.

  Anita82 за сега не се е оплакала. А тя е в IT бранша, така, че може да даде по-ясна картина.

  Аз мисля да се пробваме, пък дано се случат нещата както ги искаме.

  Успех,
  Jorje
 4. Аватара на anita82
  Най-вече оплакванията са в тези насоки:
  - билетите са скъпички да
  - високи доходи, но още (несъразмерно) по-високи разходи - поне от моя гледна точка са си напълно съразмерни, ако имаш жена и деца на главата в частни училища....еми може и да имаш проблем. Аз си ходя на ваканции, плащам 220$ на месец за фитнес и редовно ям навън и пия бира в пъбове (да не реши някой че се правя на важна ама нали питате как е
  - стереотипа за нация от потомци на затворници - не им знам потомството но са супер точни местните, пият бира и си живеят живота
  - озоновата дупка (която уж се смалява) - СПФ30+ дори за мангали като мен. иначе няма драма
  - леко екстремен климат - не е толкоз зле, променлив е но нищо фатално

  Отделно за мен:
  - вече съм на 39 и няма да ми е леко намирането на работа - хората си сменят кариерата и след 45+ тук
  - липса на местен опит, наводнения ИТ пазар - зависи за понятието ти за ИТ, мен постоянно ме спамят с предложения. Аз пък искам да бягам от ИТ
  - трябва да вадя достатъчно, че да издържам жена и 2 деца (поне в началото жена ми няма да може да си намери работа) - аз издържам мъж в момента (дано не за дълго) и пращам ок. $400 в БГ на месец за заем+бебе. И пак ми остават
 5. Аватара на Jorje
  Ето,

  значи все още има светлина в тунела :-). Ами да сядаме да четем тогава здраво, че някои вече са минали IELTS-a, а мен ме очаква след две седмици.

  Хубаво е да знаеш, че там за където си се запътил има вече хора преди теб и на тях им харесва. Да, разбира се всичко е относително.

  Jorje
 6. Аватара на ogimaster
  Ани, ако не си ти, отдавна да съм зарязал всичко.
  Успех,
 7. Аватара на permutation
  @Ники
  Ами ако ни уплаши Оз, само валидираме визата и се прекачваме за НЗ

  @Anita
  ха-ха - частни училища в Австралия напротив - минава ни през ум дали не е добре в БГ да ги пратим в частни, че иначе е трагедия.

  @Jorje и ogi
  Дано да стигнем закъдето сме се запътили, и дано да се окаже че е имало смисъл
 8. Аватара на NikiG
  Цитат Написано от permutation
  @Ники
  Ами ако ни уплаши Оз, само валидираме визата и се прекачваме за НЗ
  Точно така - с ОЗ резидент виза не ти трябва нищо да прескочиш Тасмана и да се озовеш тук. И друго - Австралия не е зле в никакъв случай - много по-добре е от САЩ и Европа
 9. Аватара на Alanice
  Anita,винаги звучиш супер оптимистично!
  Попаднах на тази статия, може да е полезна, най-вече за семействата с малки деца http://www.vitaminasport.bg/news/zhe...vstraliya.html
 10. Аватара на MyCTaKaP
  Ники, благодаря за споделеното. Интересно е да чуя твоята гледна точка!

  Очаквам с нетърпение Анита да се появи в НЗ, за да я видя после какво ще напише във блога хе-хе!

Trackbacks