Покажи RSS Feed

Одисея на Емигранта: от България към Нова Зеландия

Нова емиграционна треска

Гласувай за статията
Минат се не минат две години и емиграционната треска започва да ме тресе. Кога ще се спра? - Не знам. 2006 - насилствено прибиране в България, 2008 - подаване документи за Австралия, 2010 - получаване на зелена карта за САЩ и подаване документи за Нова Зеландия, 2012 - наближава разглеждането на документите за Австралия.

В Нова Зеландия всичко си тече по старому - аха-аха да се затопли, но все още не иска да се задържи. Ей го лятото дойде, а тук все още вечер трябва да се излиза с дълги ръкави - студеният океан определено си казва думата. Взех един сертификат за управление на ИТ процеси (ITIL), курсът и изпитът бяха платени от университета. Ще взема и приличен бонус тази година. Ако мога само да седна и да изкарам един тестерски сертификат, ще бъде много добре. За Иван така и не се намери подходяща работа, та най-вероятно ще се преориентира и като фармацевт за Австралия, че и при него е същото като с много хора от форумите - образованието и опитът не съответстват, а и нивото на английски е недостатъчно. Като се добави и затворения характер и възрастта, никак не е леко. Дано има малко повече късмет в Австралия, но затова отрано ще се готвим с изискванията.

Като дойде дума за Австралия - Анита добре беше написала, че остават около 2 месеца да ни дойде реда и да ни назначат кейс офисър. Има доста работа да се подготвя, но аз вече я задвижих.
1) ИЕЛТС - може да се наложи пак да го държа. Самата система ИЕЛТС заличава резултати по-стари от 2 години, така че ако има нужда да се проверят официално, няма как. Не мисля че мога да мина с това, че съм го държал два пъти и старият оригинал от 2008 е у мен, защото не го пратих. Оригиналът от 2010 го пратих на имиграционните за Нова Зеландия. Това, че съм учил в САЩ и т.н. и че имам 9ки на ИЕЛТС не вярвам да ги трогне - ще се ръсят пари, най-вероятно
2) Свидетелство за съдимост - от НЗ очевидно ще се извади най-лесно. Попълва се кратък формуляр и се праща по емайл. Връща ти се писмо и е безплатно. Колко лесно са го направили! Формулярът иска да приложиш копие от документ за самоличност и мастилен подпис, който да отговаря на документа за самоличност - толкоз. Отново ще трябва да пращам карта с отпечатъци на пръстите си, за да получа справка от ФБР за престоя ми в САЩ. По този случай вече съм си резервирал час в Окландската полиция да ми вземат отпечатъци. Най-трудно ще е с българското, защото не съм в България. Доколкото знам, може да се изпрати изрично пълномощно на близък роднина (баща, например ), който може от мое име да извади свидетелство от съда. Естествено после трябва и апостил в Министерство на правосъдието и превод. Добре че НЗ и САЩ са на английски, та превод не им трябва. За Иван ще е по-сложно, защото районният съд на Ябланица, където живеят родителите му е в Тетевен, а зимата не е много удобно да се пътува между двата града въпреки разтоянието. Та може неговото да се отложи за юли като се приберем в България.
3) Оценка от Австралийското компютърно общество - уви, нея я дават с давност една година (а други оценяващи организации не слагат срок). Доста е глупаво защото оценката е от типа "признава се професия Х с У г. опит". И това е към дадена дата - примерно юли 2008. Тъй като би трябвало да се гледа положението при самото подаване (освен съдимостта и медицинските, защото там може да са настъпили трайни неблагоприятни промени), всичко друго е в миналото - и образованието, и професията и опит по нея, които няма как да се загубят. Ще се опитам да споря, ако се направят на интересни, но е ясно, че ще клекна, ако не ми влязат в положението - все пак не ми е целта да се заяждам, а да получа австралийско жителство. Уви нова оценка ще е свързана с още разходи.
4) Документи за самоличност - февруари месец ще реша почти веднъж завинаги въпроса с името си. Планираме пътуване до Бризбън (или Бризбейн - така по-гот ми звучи на български - както Вашингтон, а не Уошингтън) и мисля да отскоча до Канбера и да подам документи за нов задграничен паспорт с новото име. Така като го получа ще мога да си ударя постоянната жителска виза за Нова Зеландия, а по-късно и Австралийската като няма да ми се налага да си сменям името и в Австралия. Стария паспорт ще го запазя заради американската туристическа виза, която важи до заветната 2022 г. (ужас!)
5) Отделно всякакви други бумащини като опит и какво ли не още. Медицинските ще си ги направим най-вероятно в Нова Зеландия, но ако не станат бързо нещата може да си ги правим в България - със сигурност ще е малко по-евтино. Надявам се до една година да стъпим за постоянно на австралийска земя и на топличко. Каквото зависи от мен ще го направя.
Тук искам да споделя, че определено ще ми липсват колегите (както ми липсваха като напусках и САП Лабс България) - щастлив съм, че научих страшно много неща и отново съм готов за скок на друго място. Както ми е тръгнал животът, дали ще ми е за последно??

Коментара

 1. Аватара на chudenka
  Ники, сега се ровичкам из блога, понеже до момента наблягах на форума и попаднах на твоята статия.
  Само да кажа, че result letter от ACS има валидност 2 г. от датата на издаването му. Не, че с оценка от 2008-ма това те касае точно сега, но принципно да отбележа, че е 2 г, а не 1г.
  Може да се прочете ето тук: http://www.acs.org.au/__data/assets/...ly-2012-V1.pdf

  И цитатче

  The ACS will issue a result letter via email as a PDF file to the applicant with a “Suitable” or “Unsuitable” designation at the completion of the skills assessment application.
  Result letters are valid for 2 years from the date of issue.
  Иначе напълно споделям мнението ти, че е много тъпо да има изобщо някакъв срок, при положение, че оценяват нещо от миналото. Най-много да си придобил повече опит и квалификация, по-малко - няма как...

  И ще ви стискам палци.
 2. Аватара на NikiG
  Последните два асесмънта, които си правих са с валидност 1г. Но в тях няма квалификация - има само професия и стаж. Явно им е писнало да правят нови извадки (въпреки че и това е една печатница за пари) и са увеличили срока на 2 г.
 3. Аватара на chudenka
  Дам...съгласна съм с теб...

Trackbacks